eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Covid-19 Omicron written on stop sign with passengers arriving at passport control within generic airport
Nyitókép: BrasilNut1/Getty Images

Üvöltöző utasok, káosz Pekingben a közelgő pártkongresszus előtt

A koronavírussal kapcsolatos, szigorú intézkedések miatt háborognak a lakosok.

Lezárások és utazási korlátozások fokozzák a káoszt Kínában: október 19-én kezdődik a Kommunista Párt minden évtizedben kétszer megtartott kongresszusa, melynek küszöbén a zéró Covid a kormány véresen komolyan tartatja be.

A kongresszustól azt várják, hogy harmadik elnöki ciklussal ajándékozza meg Hszi Csin-pinget: a The Guardian cikke szerint a helyi hatóságok igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy megfékezzék a helyi koronavírus-kitöréseket.

Lezárások egyik pillanatról a másikra

Október első teljes hetében 2 883 friss megbetegedést jelentettek az ország több mint 25 különböző provinciájából. A számok relatíve alacsonyak a globális adatokhoz képest, de Kína zéró toleranciájának tükrében még így is magasak, a pártkongresszusnak pedig több ezer vendége lesz Pekingben.

Kína továbbra is ragaszkodik a széles körű teszteléssel, gyors lezárásokkal és szigorú karanténszabályokkal járó zéró Covid hozzáálláshoz - annak ellenére is, hogy lakosságának nagy részét frusztrálják már az olyan intézkedések, melyek következtében akár

munkahelyükön vagy egy üzletben is ragadhatnak,

ha azt épp karantén alá veszik.

A legutóbbi virálisan terjedő videók Jünnan egy repterén készültek, ahol mindössze 26 eset észlelését követően döntöttek lezárás mellett. A dühös légi utasok a gépfegyvert és védőruházatot viselő hivatalos személyekkel kiabáltak a felvételeken.

Tízmilliók ragadtak karanténban

Hszincsiangban 22 millió embernek tiltották meg lakhelyük elhagyását, újra szigorítva a néhány hete enyhített korlátozásokon. A szigorúan ellenőrzött tartományban június óta mintegy 5800 megbetegedést találtak, szerdán mindössze 93, csütörtökön pedig 97 - tünetmentes - megbetegedést. Erre válaszul a légi járatok kapacitását 75 százalékra csökkentették, a Kashgar repülőtéren keresztül Hszincsiangból induló járatokat, valamint az Urumcsiban induló járatok többségét törölték. A vonatokat és a tartományokon átívelő közlekedést is felfüggesztették további értesítésig.

Helyi tisztviselők szerint a jelenéeg Hszincsinagban terjedő variáns minden eddiginél agresszívabban fertőz.

Egyes jelentések szerint ugyanakkor 13 helyi lakos abba halt bele, hogy az egészségügyi hatóságok emberei túl agresszív vegyszereket használtak otthonaikban.

A szoros információkontroll alatt élő Tibetben állítólag augusztus óta szigorú lezárások vannak érvényben: nincs étel és munka, a karanténközpontok viszonyai pedig messze állnak a higiénikustól, többen öngyilkosságot is kíséreltek meg a területen. Szeptemberben Lhászában a hatóságok elismerték, hogy követtek el hibákat, de ennek ellenére sem terveztek módosítani a zéró Covidon.

Utazni nagyon kockázatos

A hasonló hírek nem javítanak sokat Kína megítélésén a koronavírussal kapcsolatosan, ahogy az sem tett jót a hatóságok megítélésének, hogy szeptemberben 27-en haltak meg akkor, amikor egy lakosokat karanténba szállító busz karambolozott. A túlélő utasok állítása szerint anélkül vitték el őket otthonukból, hogy

egyetlen pozitív teszteredmény született volna.

Sok városban több negatív PCR-teszt kell ahhoz, hogy valaki szabadon mozoghasson. Azok, akik a közelmúltban nemzeti ünnep alkalmából utaztak, vállalták annak kockázatát, hogy nem térhetnek haza, ha az egészségügyi kódjuk sárgára vagy pirosra vált, mert kapcsolatba kerültek egy esettel, vagy annak közvetlen közelében tartózkodtak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×