eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Észak-koreai rakétakilövésről szóló híradást néz egy dél-koreai utas a szöuli főpályaudvaron 2022. október 4-én, miután az észak-koreai rezsim közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a kínai határ közelében levő Csagang tartományból. A rakéta kelet felé haladva átrepült Japán felett, mintegy 4500 kilométeres távolságot és 970 kilométeres magasságot érve el, mielőtt becsapódott a Csendes-óceánba. 2017 óta először repült át észak-koreai rakéta a Japán-szigetek felett.
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Tálas Péter: nukleáris kísérlet is követheti a mostani észak-koreai rakétakilövést

A Nemzeti közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója Észak-Korea legutóbbi lépéseit értékelte megkeresésünkre.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Észak-Korea kedden egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Japán fölé. Az eszköz mintegy 4500 kilométert tett meg, majd a Csendes-óceánba zuhant. Mint arra Tálas Péter, a Nemzeti közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója felhívta a figyelmet, a rakéta elég messze jutott ahhoz, hogy egy másik pálya esetén eltalálhatta volna Guam szigetet, ahol az amerikai haderő katonái állomásoznak. A közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta hatótávolsága 3000 és 5500 kilométer között van.

A kilövés fő oka valószínűleg az lehetett, hogy nemrég Japán, Egyesült Államok, Dél-Korea részvételével zajlott egy olyan közös tengerészeti hadgyakorlat, amilyen először – és azóta utoljára – 2017-ben volt. Az ilyen hadgyakorlatokra, akár ha külön-külön is tartják az országok, Phenjan nagy ellenszenvvel tekint.

A mostani rakétaindítás egy héten belül már az ötödik volt

– mondta Tálas Péter.

"Ráadásul a 2017-es közül gyakorlatokat követően Észak-Korea válaszul két rakétát lőtt ki szintén Japán fölé, egy héttel később pedig nukleáris kísérletet hajtott végre. Ez utóbbi most is ismét bekövetkezhet. A kérdés az inkább, hogy a kísérlettel megvárja-e Pekinget, a fő szövetségesét. Kínában ugyanis október 16-án kezdődően tartják a Kommunista Párt kongresszusát. Lehet, hogy csak ezt követően fognak tesztelni" – értékelt.

(A nyitóképen: Észak-koreai rakétakilövésről szóló híradást néz egy dél-koreai utas a szöuli főpályaudvaron 2022. október 4-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×