eur:
393.56
usd:
364.38
bux:
71874.67
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Észak-koreai rakétakilövésről szóló híradást néz egy dél-koreai utas a szöuli főpályaudvaron 2022. október 4-én, miután az észak-koreai rezsim közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a kínai határ közelében levő Csagang tartományból. A rakéta kelet felé haladva átrepült Japán felett, mintegy 4500 kilométeres távolságot és 970 kilométeres magasságot érve el, mielőtt becsapódott a Csendes-óceánba. 2017 óta először repült át észak-koreai rakéta a Japán-szigetek felett.
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Észak-Korea megszólalt a rakétakísérleteiről

Az Egyesült Államok katonai fenyegetéseire reagálva, önvédelemből hajtotta végre a rakétakísérleteket, amelyek nem jelentenek közvetlen veszélyt a légi közlekedésre vagy a szomszédos országokra - közölte az észak-koreai nemzeti légiközlekedési hatóság egyik szóvivője szombaton.

A tesztkilövés "rendszeres és tervezett része az önvédelemnek, hogy az ország megvédhesse biztonságát és a térség békéjét az Egyesült Államok katonaságának közvetlen fenyegetéseitől, amelyek már több mint fél évszázada tartanak" - idézte a szóvivőt a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

Észak-Korea szeptember vége óta, csütörtökön hatodik alkalommal hajtott végre ballisztikus rakétakísérletet, kedden pedig olyan, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amely 2017 óta először, a japán szigetvilág fölött haladt el.

Az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezete (ICAO) nemrégiben egyhangúlag elítélte Phenjan aktív rakétatevékenységét, az észak-koreai légiközlekedési hatóság szóvivője szerint azonban Phenjan "kategorikusan elítéli és elutasítja" az ICAO állásfoglalását, amely szerinte csak "az Egyesült Államoknak és hűbéres csatlósainak politikai provokációja, amely (Észak-Korea) szuverenitását igyekszik megsérteni".

Múlt hét végén közös dél-koreai-amerikai-japán tengeri hadgyakorlat kezdődött a Koreai-félszigetnél, Phenjan rakétatevékenységére pedig Dél-Korea és az Egyesült Államok is rakétagyakorlatokkal válaszolt.

Észak-Korea védelmi minisztériumának szóvivője egy másik nyilatkozatban elítélte az Egyesült Államok Ronald Reagan nukleáris meghajtású repülőgép-hordozójának részvételét a hadgyakorlatban, amiért az "jelentős negatív hatással van a térségre".

Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának, hogy bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétákat teszteljen.

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 11:18
×
×
×
×