eur:
392.53
usd:
362.46
bux:
72135.04
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Russian President Vladimir Putin and Denis Pushilin, Leonid Pasechnik, Vladimir Saldo, Yevgeny Balitsky, who are the Russian-installed leaders in Ukraines Donetsk, Luhansk, Kherson and Zaporizhzhia regions, attend a ceremony to declare the annexation of the Russian-controlled territories of four Ukraines Donetsk, Luhansk, Kherson and Zaporizhzhia regions, after holding what Russian authorities called referendums in the occupied areas of Ukraine that were condemned by Kyiv and governments worldwide, in the Georgievsky Hall of the Great Kremlin Palace in Moscow, Russia, September 30, 2022. Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Nyitókép: SPUTNIK

Az oroszok még nem tudják, mekkora területet akarnak elcsatolni

Teljes a bizonytalanság abban a kérdésben, hogy hol legyen a frissen Oroszországhoz csatolt területek határa.

A heves ukrán ellentámadások miatt komoly fejtörést okoz a Kremlnek, hogy kitalálják, igazából mekkora területet tekintenek a sajátjuknak - írja a g7.hu. Egy hétfői sajtóértekezleten a Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov azt mondta, hogy Herszon és Zaporizzsja megyék tekintetében még kicsit gondolkozniuk kell, hová is rajzolják a határvonalakat.

Így aztán annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten pénteken már aláírta a dokumentumot, mely szerint az elcsatolt négy ukrán megye többé elválaszthatatlan Oroszországtól,

a Kreml még mindig nem tudja, hogy ezek a területek igazából hol érnek véget.

Donyeck és Luhanszk esetében az oroszok a 2014-es határokat tekintik irányadónak, noha a szeparatisták sosem tudták a megyék teljes területét ellenőrzésük alá vonni. Mivel Herszon és Zaporizzsja megyék adminisztratív határai sem esnek egybe a valóban oroszok által irányított területek határával, nem tudni, hogy pontosan mit tekintenek a magukénak, és ebben a Kreml szóvivője sem kívánt nyilatkozni, viszont azt megígérte, hogy majd konzultálnak az ott élőkkel a kérdésről, ugyanakkor azt nem tartja elképzelhetőnek, hogy újabb népszavazást tartsanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×