eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Tunéziai katonák őrzik a parlament bejáratát a tüntetők elől Tuniszban 2021. július 26-án, miután Kaisz Szaíd tunéziai államfő felfüggesztette a parlament működését és leváltotta Hisem Mesisi kormányfőt. A mostani válság oka, hogy Kaisz Szaíd államfő politikai vitába keveredett a kormánnyal és a parlamenttel a hatáskörükről.
Nyitókép: MTI/AP/Hedi Azouz

Arab tavasz: népszavazáson bukhat el az utolsó demokrácia

Tunéziában az világjárvány hatására rendeletekkel kezdett el kormányozni az elnök, most új alkotmányról döntenek.

Tunéziát egykor az egyetlen demokráciának tekintették, amely a 2011-es arab tavasz tömeges tüntetéseiből emelkedett ki. Az ország olyan új alkotmányról szavazott hétfőn, amely elemzők szerint az utolsó szög lehet a demokratikus korszak koporsójában – írja a CNN cikke alapján a napi.hu.

Egyelőre nem világos, hogy mikor hirdetik ki az eredményeket, de sokan arra számítanak, hogy a mérföldkőnek számító szavazás sikerülni fog, mivel

nincs minimális szavazóküszöb.

Elemzők szerint ha a hétfői népszavazás eredményes lesz, akkor a népszavazás végső csapást mér az észak-afrikai ország által az arab tavasz óta elért társadalmi és politikai eredményekre.

Amikor 12 évvel ezelőtt a tüntetések hullámai megrázták a régiót és elborították Tunéziát, Egyiptomot, Líbiát, Algériát, Szíriát és Jement, Tunézia átmenetileg az arab tavasz egyetlen sikertörténetének számított. Egyiptom és Algéria hamarosan szigorú katonai uralom alá került; a kritikusok szerint a szabadságjogok azóta mindkét országban visszaszorultak. Eközben Szíria, Líbia és Jemen véres polgárháborúba süllyedt. A mai napig megosztottak és szegénység sújtja őket – emlékeztet a cikk.

Tavaly nyáron a Covid-19-es esetek megugrását követő kormányellenes tüntetések, valamint a krónikus politikai diszfunkció és a gazdasági rossz közérzet miatt növekvő dühre hivatkozva Kais Saied tunéziai elnök feloldotta a 2014-es alkotmányt és rendeletekkel kezdett el kormányozni.

A június 30-án az állami közlönyben közzétett alkotmánytervezet riadalmat keltett az aktivisták és a jogvédők körében, akik szerint korlátozza a parlament befolyását, és lényegében egyszemélyes uralmat ír elő.

Nyitóképünkön tunéziai katonák őrzik a parlament bejáratát a tüntetők elől Tuniszban 2021. július 26-án, miután Kaisz Szaíd tunéziai államfő felfüggesztette a parlament működését és leváltotta Hisem Mesisi kormányfőt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×