eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Facebook, WhatsApp és Instagram alkalmazás (b-j) egy okostelefon kijelzőjén Belgrádban 2021. október 4-én. Néhány perccel 18 óra előtt világszerte leállt a Facebook valamennyi szolgáltatása, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp, valószínűleg szerverhiba miatt. A Mark Zuckerberg irányította közösségi oldal és platformjai a több órás leállást követően október 4-én éjfél előtt nem sokkal újraindultak.
Nyitókép: Andrej Cukic

Szakértő: senkinek nem érdeke, hogy a Facebook kivonuljon Európából, ettől még...

Az uniós adatvédelmi szabályok miatt elképzelhető, hogy ki kell vonulnia a Facebooknak és az Instagramnak Európából.

Az ír adatvédelmi hatóság döntése szerint a Meta, vagyis a Facebook és az Instagram anyavállalata nem továbbíthatja a felhasználók adatait az Egyesült Államokba. Erről határozattervezetet is küldtek az európai adatvédelmi szabályozó hatóságoknak, azoknak pedig egy hónapjuk van arra, hogy véleményezzék.

Az ügy még 2020-ban kezdődött, az Európai Bíróság akkor semmisítette meg az EU és az Egyesült Államok közötti adatáramlásról szóló egyezményt. Ugyanis attól tartottak, hogy annak révén megfigyelhetik a felhasználókat. Mivel a Facebook anyacégének európai regionális központja Írországban működik, a helyi adatvédelmi hatóság is eljárást indított a vállalat ellen az adatkezelési szabályok megszegése miatt.

Koi Tamás, a HWSW informatikai hírmagazin szakújságírója szerint

egyelőre nem tudni, hogy az Ír Adatvédelmi Hatóság miként döntött,

mert a határozatot nem hozták nyilvánosságra. Vagyis nem tudni, hogy jogellenesnek találták-e azt az adatkezelési gyakorlatot, amit eddig a Facebook folytatott.

Így még az is elképzelhető, hogy az ír hatóság döntése nyomán a Meta kivonulna Európából, és így leállna a Facebook, az Instagram és a Whatsapp is. Erre többször is figyelmeztetett a cég. Koi Tamás szerint ugyanakkor erre kevés az esély, hiszen a tagállamok adatvédelmi hatóságai még dönthetnek másként a határozattervezetről. Ráadásul a kedvezőtlen döntést a Facebook anyacége jogi úton is megtámadhatja.

Az sem kizárt, hogy az egész ügy okafogyottá a válik a következő hónapokban. A szakújságíró emlékeztetett rá: az Egyesült Államok és az Európai Unió márciusban bejelentette, hogy letették az új, transzatlanti adatcsere egyezmény alapjait. Tehát könnyen lehet, hogy mire ez az egész jogi eljárás a végéhez ér, már lesz egy új adatcsere egyezmény.

Koi Tamás szerint valójában Írországnak sem érdeke a Facebook kivonulása, a cég ugyanis befizetett adójával komoly összegekkel járul hozzá az ír költségvetéshez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×