eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A rohamrendőrök készenlétben állnak, hogy ha szükséges megállítsák a tüntetőket Almati központjában 2022. január 5-én. Ezen a napon  Aszkar Mamin kazah kormányfő lemondott, miután az előző esti tüntetések során közel 100 rendőr is megsérült. A miniszterelnök lemondása egyben a teljes kormány lemondását is jelenti. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a kormány feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, aminek következtében megemelkedett a benzin népszerű alternatívájaként használt termék ára.
Nyitókép: MTI/AP/Vladimir Tretyakov

Németország leállította a Kazahsztánba irányuló fegyverexportját

Németország leállította a Kazahsztánba irányuló fegyverexportját az ottani zavargások miatt - jelentette szombat hajnalban a dpa német hírügynökség meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Kazahsztánban napok óta heves összecsapások zajlanak tüntetők és a biztonsági erők között. A cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdődött tiltakozások országos rezsimellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök orosz segítséget kért a helyzet rendezéséhez. Pénteken arra utasította a rendvédelmi szerveket és a hadsereget, hogy figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet.

A dpa úgy tudja, hogy tavaly a német kormány 2,2 millió euró (790 millió forint) összértékben 25 exportkérelmet hagyott jóvá Kazahsztánba szánt fegyverekre vonatkozóan, ami nem nagy összeg a más országokba irányuló német fegyverexport értékéhez képest, mégis a német kormány szükségesnek tartotta meghozni ezt az intézkedést.

Az amerikai külügyminisztérium péntek este közölte, hogy a Kazahsztánban dolgozó amerikai kormányzati alkalmazottak közül mindenki elhagyhatja az országot, akinek a munkájára nincs most feltétlenül szükség. Elsősorban az almati amerikai főkonzulátus alkalmazottairól és családtagjaikról van szó.

A Fehér Ház önmérsékletre szólította fel pénteken a kazah rendfenntartó erőket, és kifejezte aggodalmát amiatt, hogy Tokajev elnök tűzparancsot adott ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×