eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Rohamrendőrök barikádot emeltek egy utcán, hogy feltartóztassák a tüntetőket Almati központjában 2022. január 5-én. A kazahsztáni tiltakozások január 2-án kezdődtek Zsanaozen városban, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is. Kaszim-Zsomart Tokajev elnök menesztette kormányát, és két régióban rendkívüli állapotot hirdetett.
Nyitókép: MTI/EPA

Rengeteg halottja van a kazahsztáni zavargásoknak

Nem javul a helyzet az országban, a tüntetők és a rendvédelmi erők tagiai közül is többen meghaltak. Több repülőtér is megbénult. Átmenetileg központilag szabályozzák az üzemanyagok árát.

A kazah rendvédelmi szervek 13 tagja meghalt, és 353 megsebesült Almatiban a tüntetőkkel lezajlott összecsapásokban – közölte a Habar-24 tévécsatorna a városi parancsnokságra hivatkozva. Az egyik halottat lefejezték.

A tüntetők közül több tucatnyian haltak meg. A városháza előtti téren heves tűzharc zajlott a katonaság és felfegyverzett tiltakozók között. Éjszaka közigazgatási épületeket és az almati rendőrkapitányságot támadták meg, majd körülvettek két klinikai kórházat, és megakadályozzák a betegek és az egészségügyi személyzet bejutását.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök kedden este rendkívüli állapotot hirdetett ki a tömegtüntetések által legerősebben érintett nyugati Mangisztau megyében és Almati városában. Másnap kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt.

Az elnök a helyi biztonsági tanács egyik ülésén a pogromokban részt vevőket terroristáknak nevezte, és bejelentette, kérte az Oroszország vezette, több volt szovjetköztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőinek segítségét az országát fenyegető "terrorveszély" ellen. Nem sokkal később meg is érkeztek a katonai repülőgépekkel az orosz légideszant csapatok.

A kirgiz államfő sajtótitkára ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a kirgiz hadsereg tagjai a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete békefenntartó missziójának részeként csak a stratégiai létesítményeket védhetik, harci tevékenységben nem vesznek részt. A kirgiz képviselők csütörtökön határozatképtelenség miatt ugyanakkor nem dönthettek, mert elnapolták a rendkívüli ülést, ahol megvitatták volna a katonák Kazahsztánba küldését.

Almati, 2022. január 6.
Füst száll fel Almati polgármesteri hivatalának épületéből, miután botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetők megrohamozták 2022. január 5-én. A rendőrök könnygázgránátokkal igyekeztek útján állni a mintegy ezer embernek, akik áttörték a biztonsági erők kordonját. A kazahsztáni tiltakozások január 2-án kezdődtek Zsanaozen városban, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is. Kaszim-Zsomart Tokajev elnök menesztette kormányát, és két régióban rendkívüli állapotot hirdetett.
MTI/AP/Yan Blagov
Füst száll fel Almati polgármesteri hivatalának épületéből, miután botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetők megrohamozták MTI/AP/Yan Blagov

A brit Guardiannek az egyik tüntető így nyilatkozott: "Nézze,

mindannyiunkra lőttek. Még a kabátomon is látszik. Miközben egyikünk sem akar megölni senkit.

Kérem, jöjjenek ide, és győződjenek meg a saját szemükkel. Meg akarjuk mutatni egy új ország arcát. "

A tüntetők még szerdán elfoglalták Almati repülőterét, de nem nyitott ki Aktobe és Aktau repülőtere sem.

A tiltakozások január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részében, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Csütörtökön döntöttek arról, hogy átmenetileg, 180 napra központilag szabályozzák a benzin, a gázolaj és az autógáz (LPG) árát. A járművek tankolására szolgáló LPG esetében, az LPG literenkénti ára 50-75 tenge (40 tenge=10 amerikai cent) között változik majd régiónként. Kazahsztánban a járműpark egy jelentős része LPG üzemű. Az AI-80 osztályú benzinfajta esetében literenként 89 tenge, az AI-92 és AI-93 osztályú benzinnél 182 tenge, az AI-95 osztálynál pedig 215 tenge literenkénti maximális árat állapítottak meg. A gázolaj kiskereskedelmi maximális árait szintén régiónként határozzák meg: 230 tenge és 260 tenge között literenként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×