eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál
Angela Merkel német kancellárt (b) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) a moszkvai Kremlben 2020. január 11-én.
Nyitókép: MTI/AP pool/Pavel Golovkin

Putyin "sok kérdésben" hívta négyszemközti beszélgetésre Merkelt

Noha "folyamatosan telefonálnak" egymással, az orosz elnök szerint van, amit személyesen kell megvitatni.

Sok kérdés van, amelyet személyesen meg kell beszélnünk - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken a Kremlben fogadta Angela Merkel német kancellárt.

"Sok olyan kérdés van, amelyet személyes megbeszélést is igényelnek, ezért biztos vagyok benne, hogy ez nemcsak egy búcsúlátogatás, amely az ön azon döntésével függ össze, hogy nem indul el több szövetségi kancellárválasztáson, hanem egy ilyen komoly munkajellegű látogatás is" - mondta Putyin kamerák előtt, a zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásokat megelőzően.

Megemlítette, hogy

folyamatos telefonkapcsolatban

áll német vendégével. Rámutatott, hogy Németország Oroszország egyik legfontosabb partnere, ami egyebek között a kancellár 16 éves kormányzásának köszönhető. Mint mondta, a kereskedelmi és gazdasági partnerségben Moszkva számára a németeket csak Kína előzi meg.

Merkel azt hangoztatta, hogy Oroszországgal a nézetkülönbségek ellenére is fenn kell tartani a párbeszédet.

A Kreml sajtószolgálatának előzetes tájékoztatása szerint Putyin és Merkel megvitatja a kétoldalú együttműködés helyzetét és kilátásait, valamint aktuális nemzetközi és regionális kérdéssel foglalkozik majd. A német fél szerint a moszkvai tárgyalások témája a kétoldalú kapcsolatok mellett a koronavírus-pandémia elleni küzdelem, a kelet-ukrajnai konfliktus, a fehéroroszországi és az afganisztáni helyzet. Emellett szó lesz az Északi Áramlat 2 gázvezetékről és Ukrajna orosz gáztranzitországként betöltött szerepéről is.

Mivel

a Merkel-látogatás éppen annak a napnak az évfordulójára esett, amikor Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus - több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint mérgezés miatt - kómába esett,

az ügy minden bizonnyal téma lesz a Kremlben. Az ügyről a kancellár a találkozó nyilvános részén nem tett említést.

Az eszmecsere megkezdése előtt Merkel a Kreml falánál megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját. A tárgyalások befejeztével a két vezető a tervek szerint közös sajtótájékoztatót tart.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×