eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Az Európai Unió zászlaja tükröződik az Európai Bizottság épületének ablakain Brüsszelben 2020. december 19-én. Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó - vagyis nem egészen két hét múlva lejáró - átmeneti időszak kezdődött el azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Mindeddig azonban nem sikerült megállapodást elérni.
Nyitókép: MTI/AP/Virginia Mayo

A franciák sem repesnek az európai klímavédelmi csomagtól

Magyarország után Franciaország sem támogatja a múlt héten bemutatott uniós klímavédelmi javaslatcsomagot, az úgynevezett „Fit for 55”-ot, jelenlegi formájában.

Franciaország célja az, hogy a fűtés és a közúti közlekedés EU ETS alá történő bevonását vagy teljesen töröljék a javaslatcsomagból vagy módosítsák azt úgy, hogy több pénzügyi támogatás jusson a várható áremelkedés kompenzálására – írja a Portfolio.

A franciák nincsenek egyedül, hiszen Hollandia és Magyarország is elégedetlen a klímacsomag ezen részeivel. Steiner Attila, az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden azt mondta, hogy az Európai Bizottság klímavédelmi javaslatcsomagja

nagy terhet jelentene a háztartásoknak ezért ilyen formában Magyarország nem tudja támogatni.

Az EU ETS rendszere ugyanis valóban ösztönözné a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését a magasabb kvótaárakon keresztül, ennek költségeit azonban vagy a vállalatoknak, vagy a lakosságnak meg kell fizetnie – teszi hozzá a gazadsági lap.

Franciaország emellett nem támogatja a benzines és gázolajos autók értékesítésének 2035-ös kivezetését sem, és a jelenleginél lazább megkötéseket szeretne elérni ezzel kapcsolatban, például azt, hogy a hibrid modellekre vonatkozóan tolják ki a határidőt későbbre.

Az Európai Bizottság ugyanakkor azt hangsúlyozza, a javaslatcsomag nem jelentene akkora megterhelést a lakosságnak, és a kvótakereskedelem bevételeit arra fordítanák, hogy a szegényebb réteget támogassák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×