eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Boris Johnson brit miniszterelnök online sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencián 2021. január 26-án. Ezen a napon a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma meghaladta a százezret Nagy-Britanniában.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Justin Tallis

Koronavírus - Megszűntek a korlátozások Angliában, de...

Ma szinte az összes karanténrendelkezést feloldják a legnépesebb brit országrészében, Angliában. Mindez annak ellenére történik, hogy egy hét alatt harmadával nőtt a koronavírus-fertőzések száma, és botrányt kavart, hogy a kormányfő nem akarta izolálni magát, miután fertőzöttel került kapcsolatba.

Angliában július 19. hétfőt már hónapok óta a „Szabadság napjaként” emlegetik. Nyitnak a nightclubok és a színházak, nem lesz törvényileg kötelező a zárt térben való maszkviselés, bár ezt egyes érintett cégek felülbírálhatják. Nem lesz egyméteres távolság, lehet csapatba verődve állni a pubokban, szabadabb lesz az utazás és nem lesz létszámkorlátozás.

Mégis a gyorsan terjedő delta vírusvariáns miatt nem a járvány feletti győzelem miatt jön a nyitás. Sajid Javid egészségügyi miniszter szerint akár napi százezerre ugorhat az új fertőzések száma. De a Johnson-kormány nyit, mivel a lakosság 67 százaléka már mindkét oltást megkapta. Javid szavai szerint: „megtörték a vírus, a kórházi kezelés és a halálesetek közötti láncot”, mivel

a legtöbb olyan ember, akit beoltottak a vakcinával, de elkapja a delta variánst, jobbára csak enyhe lefolyású Covid-19-re számíthat.

A sors úgy döntött, hogy Javid mindezt szombaton be is mutassa a gyakorlatban: közölte, hogy pozitív lett a tesztje, és bár ő is kétszer oltott és enyhék a tünetei, a hír politikai lavinát indított meg. Mivel Boris Johnson kormányfő és Rishi Sunak pénzügyminiszter is tárgyalt vele, a szabályok szerint izolálniuk kell magukat. A két politikus azonban először előadta, hogy a közlekedési ágazatban és máshol most kipróbált napi tesztelési program résztvevője, és ezért

nem marad otthon.

Erre jött az ellenzék, és a közvélemény egy részének felháborodása: rájuk ugyan miért vonatkoznak más szabályok? A Covidon átesett és duplán oltott Johnson és Sunak így kevesebb mint

három óra alatt meggondolta magát.

Immár 10 napra elzárkóznak, mert fontos mutatni, hogy ők is ugyanazokat a rendelkezéseket követik, mint a lakosság – mondták.

A nyitást övező társadalmi törésvonal a politikai ideológia mentén jelent meg: a feloldást akaró konzervatívok az egyéni felelősségvállalást és azt emlegetik, hogy milyen gazdasági és mentál-higiénés csapásokat mért a karantén a társadalomra. A baloldali ellenzéki Munkáspárt viszont inkább azt, hogy az állam kötelessége a leginkább kiszolgáltatott emberek védelme.

A botrány egy időre elterelte a figyelmet magáról a nyitásról, pedig vezető orvosok, a Lancet orvosi szaklapban megjelent levelükben „veszélyesnek és korainak” nevezték a lépést és megjegyezték: a hasonló átoltottsággal rendelkező Izraelben az esetszám növekedése miatt újra bevezették a biztonsági távolságtartást. Pénteken pedig 1200 vezető tudós és egészségügyi illetékes írta, hogy a nyitás miatt a vakcináknak ellenálló mutációk jelenhetnek meg és azokat a világ más részeire is exportálhatják a britek.

David Heymann, a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Főiskolája járványügyi professzora szerint a Covid-19 kezd endémiássá válni, azaz állandóan jelen lenni a közösségben, és megfogalmazta azt, amit a Johnson kormány lépései sugallnak: az angolok maguk mérjék fel, hogy viselkedésükkel mekkora kockázatot vállalnak. Annyi bizonyos, „hogy

a lakosság 70 százalékának átoltottsága vagy 70 százalékos immunitás esetén is megmarad...

sok ország eltérő módon lép fel, egyelőre nem tudjuk melyik a legjobb megközelítés” – idézte szavait az ABC News.

Most sok függ attól, hogy ismét elviselhetetlen szintre ugrik-e a kórházi kezelések és a halálesetek aránya. Az angol hatóságok még nem jelezték, hogy mi lenne ez a határ, miközben az egészségügyi kérdésekben autonóm többi brit nemzet, Skócia, Wales és Észak-Írország óvatosabb és vár a teljes nyitással.

Közben a vállalkozások által várva várt nyitás éppenséggel újabb csapást mérhet rájuk. Mivel még érvényben marad az a szabály, hogy aki fertőzöttel kerül kapcsolatba, annak otthon kell maradnia, egy sor ágazat néz szembe munkaerőhiánnyal. A hétvégén egy napig nem üzemelt a londoni metróvonal, mert az egészségügyi mobilalkalmazás sok dolgozónak bejelzett és utasította őket a házikaranténra.

Csak július első hetében 530 ezer otthonmaradási felszólítást küldött ki az app, ami 46 százalékkal volt több, mint egy héttel korábban. A közlekedési szakszervezetek szerint ezért súlyos következményei lehetnek a teljes nyitásnak.

A konzervatív kormánnyal nem éppen baráti viszonyban lévő Unite szakszervezet közben apokaliptikus képet festett: több autógyár a leállhat és akár örökre Kínába telepíthetik át motorok gyártását. De az is felmerült: az angolok tömegesen törlik majd a potenciális Covid-fertőzést jelző alkalmazást.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×