eur:
397.27
usd:
356.55
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
Nyitókép: Pexels.com

Van, ahol már állatokat is oltanak a koronavírus ellen

Fél évnyi védelmet ad az állatok részére kifejlesztett vakcina, amelyet Oroszországban már beadnak az állatorvosok.

Márciusban készítette el Ororszország az első állatspecifikus koronavírus elleni oltást: több orosz régióban az állatorvosok már használatba is vették a vakcinát a BBC tudósítása szerint. A Carnivak-Cov nevet viselő oltás iránt a hírek szerint az Európai Unió, Argentína, Dél-Korea és Japán is érdeklődnek.

Bár a tudósok szerint nincsen arra bizonyíték, hogy az állatok komoly szerepet játszanának a koronavírus terjedésében, világszerte számos példát láthattunk már arra, hogy a betegség állatokat is képes megfertőzni. Kutyák, macskák és majmok mellett nyércek is elkapták már embertől a fertőzést, mely ellen ez

a vakcina az ígéretek szerint fél évre ad védelmet.

Oroszországban a vakcina iránt érdeklődnek a sokat utazó állattartók mellett a tenyésztők, illetve azok a gazdák is, akiknek állatai időnként kijárnak a szabadba.

Nemcsak Oroszországban dolgoztak ilyen védőoltáson: az amerikai Zoetis szintén fejleszt egy, az állatokra optimalizált vakcinát.

A legkomolyabb, állatokkal kapcsolatos koronavírus-problémát a nyércekben fedezték fel. Számos ország nyércfarmjain alakult ki góc az állatok körében: a nyércek nemcsak megbetegedtek, de súlyos állapotba kerültek és sokszor el is pusztultak. Felmerült annak a veszélye is, hogy visszafertőzhetik gondozóikat egy mutálódott vírusváltozattal, ami akár komoly problémát is okozhat.

A legsúlyosabb helyzet Dániában alakult ki, ahol állatok millióit pusztították el, 2022-re pedig a teljes nyerctenyésztést felszámolják.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×