eur:
392.83
usd:
363.53
bux:
72272.53
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Afganisztán, 2011. június 8.Ajman az-ZAVAHRI, az al-Kaida iszlamista terrorszervezet második embere és fő ideológusa (j) Oszama bin Ladennel, a szervezet 2011. május 1-jén megölt vezetőjével (b) látható ismeretlen helyszínen található búvóhelyükön Afganisztánban az Auszaf újság 2001. november 8-án készült archív felvételén. Zavahri Oszama bin Laden megölése óta egy 2011. június 8-án, az interneten megjelent videoüzenetben nyilvánult meg először. A 28 perces felvételen arról beszélt, hogy az Egyesült Államok meg fogja bánni a terroristavezér megölését, és arra kérte az öngyilkosmerénylő-jelölteket, hogy ne támadjanak a piacokra, mecsetekre és egyéb nyilvános területekre. Azt ígérte, hogy folytatják a dzsihádot (szent háborút), és bevezetik az iszlám törvénykezést a muzulmán világban. (MTI/EPA/Auszaf)
Nyitókép: .MTI/EPA/Auszaf

Az al-Kaida folytatni akarja a háborút az Egyesült Államok ellen

A terrorhálózat szóvivője nyilatkozott a CNN-nek.

Az al-Kaida folytatni akarja a háborút az Egyesült Államok ellen "minden fronton", amíg az amerikai katonák "el nem hagyják az iszlám világot" – figyelmeztetett a nemzetközi terrorhálózat szóvivője a CNN amerikai hírtelevízió exkluzív interjújában.

A csatorna szerint közvetítők révén sikerült interjút készítenie az al-Kaida szóvivőjével, aki szerint "még messze van" az Egyesült Államok elleni háború vége.

A CNN emlékeztet arra: vasárnap lesz 10 éve, hogy az amerikai különleges erők végeztek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt Oszama bin Ladennel, az al-Kaida akkori vezetőjével, a pakisztáni Abbottabádban található búvóhelyén.

Hírügynökségek emlékeztetnek továbbá arra:

az al-Kaida szóvivője akkor tette e kijelentéseket, amikor az Egyesült Államok éppen az afganisztáni csapatkivonást készíti elő.

Washington, valamint a NATO április közepén jelentette be, hogy kivonja csapatait Afganisztánból. Az észak-atlanti katonai szövetség részéről csütörtökön közölték, hogy megkezdték a csapatkivonást, amely a tervek szerint néhány hónapon belül befejeződhet.

A csapatkivonás bejelentése óta a radikális iszlamista tálib lázadók fokozták az afgán biztonsági erők elleni támadásaikat. Elemzők szerint a kivonulás újabb polgárháborúba taszíthatja Afganisztánt, illetve lehetővé teheti a 2001-ben elűzött tálibok visszatérését a hatalomba.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×