eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Erna Solberg norvég miniszterelnök norvég NATO-katonákkal találkozik a litvániai Pabradében lévő katonai támaszponton 2020. szeptember 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Valda Kalnina

Koronavírus - A járványügyi szabályok megsértéséért büntették a miniszterelnököt Norvégiában

Hétszázezer forintnak megfelelő pénzbüntetést kapott Erna Solberg norvég miniszterelnök a koronavírus-járvány miatti korlátozó szabályok megsértése miatt - közölte pénteken a norvég rendőrség.

Solberg ugyanis február végén egy hegyi üdülőhelyen 13 fős családi összejövetelt szervezett a 60. születésnapja alkalmából, miközben éppen kormánya tiltotta be korábban a tízfősnél nagyobb rendezvényeket.

Több hasonló szabálysértés is történt az országban, de a rendőrség a legtöbb esetben nem szabott ki pénzbüntetést, a kormányfő azonban a korlátozások betartatásának frontvonalában dolgozik, ezért példát kell mutatnia, nem esik azonos megítélés alá az átlagpolgárral - mondta Ole Saeverud országos rendőrfőkapitány. Nem szabad megrendíteni a társadalom bizalmát az intézkedésekben - tette hozzá.

Amikor az esetre márciusban fény derült, a miniszterelnök bocsánatot kért a lakosságtól, és késznek mondta magát arra, hogy megfizesse az esetleges pénzbüntetést.

Pénteken ismét bocsánatot kért. Azt mondta, sajnálja, hogy megszegte a szabályokat, és befizeti a pénzbüntetést.

Noha Solberg a férjével, Sindre Finnesszel közösen döntött az éttermi találkozó megszervezése mellett - sőt, Finnes intézte annak gyakorlati részét - a rendőrség a férjet szabálysértése kimondása ellenére nem büntette meg. A rendőrség az étteremről is megállapította, hogy szabálysértést követett el, de azt sem büntették meg.

Erna Solbergnek ez a második miniszterelnöki terminusa, és egyebek között azzal a pozitív teljesítménnyel nézhet a szeptemberi választások elé, hogy kormánya szigorú járványügyi intézkedéseivel sikerült nagyon alacsony szinten tartani a megfertőződések és a halálesetek számát. Egészen a tavalyi év végéig, Norvégia Európában a koronavírus által az egyik legkevésbé sújtott ország volt. Az idei első negyedévben azonban az új vírusvariánsok miatt megugrott a megfertőződések száma, ezért március végén további szigorításra volt szükség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×