eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Koronavírus-vizsgálathoz vesznek mintát egy férfitől az indiai fővárosban, Újdelhiben 2020. október 29-én. Indiában az igazolt vírusfertőzöttek száma nyolcmillió fölé emelkedett, itt van a második legtöbb fertőzött a világon.
Nyitókép: MTI/EPA/Radzsat Gupta

Kétszeresen mutáns vírustörzset is találtak Indiában

Több mint tízezer mintából 771-ben valamelyik variánst tudták kimutatni, a brit törzs elfőrdulása volt a leggyakoribb.

Az indiai kormány szerint nem függ össze a variánsok jelenléte az országban a közelmúltban megugrott esetszámmal: szerdán 47 262 új esetet találtak, a halottak száma pedig 275 volt. A SARS-CoV-2 Genomikai Konzorcium, mely tíz indiai labor együttműködésében valósul meg, 10 787 mintát szekvenált, írja a BBC. Ezek közül 736 a brit variánst tartalmazta, 34 a dél-afrikai, egy pedig a brazil törzset. Olyan minta is akadt, amelyben kétféle mutációra bukkantak egyidejűleg.

Az ország Mahárástra tartományában talált mintákban egyre gyakrabban fordulnak elő az E484Q és az L452R névvel illetett mutációk együttesen: az ilyen,

dupla mutációk esetén megnő az esélye annak, hogy a vírus fertőzőbb lesz és képes lesz megkerülni az immunitást.

Shahid Jameel indiai virológus szerint az is elképzelhető, hogy ez a két mutáció egy külön indiai variánst hozott létre, a kormány azonban tagadja, hogy ettől nőne a fertőzések száma.

"Habár aggodalomra okot adó variánsok mellett egy kettősen mutált variáns is megjelent az országban, ezek aktivitását nem tapasztaljuk olyan mértékben, hogy az indokolhatná az egyes tartományokban tapasztalható esetszám-emelkedést" - fogalmaztak.

Jameel korábban ugyanakkor azt nyilatkozta, figyelni kell a variánsok terjedésére, mivel az, hogy eddig még nem jelentek meg nagy számban az országban, nem jelenti azt, hogy nem is fognak. Több szakember is arra kérte a kormányt az elmúlt időkben, hogy

bővítsék a szekvenálási kapacitást

annak érdekében,hogy az esetlegesen erjedni kezdő variánsok jelenlétére hamarabb felfigyelhessenek.

A mutációk megjelenése egy vírusban természetes jelenség, ezek nagy része nem jelentős és aggodalomra sem ad okot, mivel az általa okozott fertőzés súlyosságán és a fertőzőségen sem változtat. Vannak ugyanakkor olyan mutációk, mint amilyenek a brit vagy a dél-afrikai variánsban végbementek: ezek fertőzőbbé vagy akár halálosabbá is tehetik a vírust. A kutatók szerint a tüskefehérjén bekövetkező kettős mutáció növeli az ilyen változások kialakulásának lehetőségét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×