eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Védőmaszkot viselő nő telefonál, miután megkapta a koronavírus elleni oltást egy bukaresti oltóközpontban 2021. március 23-án. Az ideérkező páciensek az AstraZeneca és a Pfizer gyógyszergyártó cégek vakcinái közül választhattak.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Egymást érik a szigorítások a világban, az ENSZ külön kiemeli Kelet-Európát

Miközben akadnak kivételek – így Dániában és részben Görögországban –, a nagyobb európai országok húsvéthoz közeledve további szigorításokat terveznek, amire egyúttal nemzetközi járványügyi szervezetek is mind erőteljesebben sürgetnek mindenkit. Az üzleti világ cserébe egyre hangosabban lázadozik.

A német üzleti élet érdekképviselői sorban felszólaltak kedden a kormány szigorú húsvéti lezárási szándéka hallatán.

Az érvelés minden esetben hasonló: ha a zárva tartást kiterjesztik Húsvétig, pláne még tovább, akkor

elkerülhetetlen lesz a tömeges csőd a kereskedelemben.

A brit Guardian példaként idézte a ruházati cikkek német kereskedelmi hálózatának lobbiszervezetét, amely szerint, ha az eddigi 100 napos boltzárlatot megint meghosszabbítják, a kereskedők legalább 54 százaléka már nem fog többi kinyitni.

Egy másik hírben a német szállodaláncok képviselői minősítették felháborítónak, hogy egy német polgár elviekben töltheti a hétvégét Mallorcán, ha van pozitív tesztje, vagy érvényes oltási igazolása, de nem teheti meg ugyanezt saját hazájában, mondjuk Bajorországban, mert ott zárva kell tartani a hoteleket.

A felhördülésre azt követően került sor, hogy a német kormány – a tartományi vezetőkkel folytatott 11 órás feszült légkörű egyeztetés után – bejelentette: a brit Covid-variáns szédítően gyors terjedése miatt nem csupán a meglévő korlátozásokat prolongálják, de a húsvét időszakára további szigorításokat is elhatároztak.

Lényegében arra kértek mindenkit, hogy a tavaszi ünnepet töltsék kizárólag otthon.

Mindezen április 18. előtt nem is terveznek változtatni, miközben ugyanezen időszakban a kormány lényegében eltanácsolt a külföldi utazásoktól, a légitársaságoknak előírták, hogy hazatérő utasokat csak tesztelés után engedjenek fel a gépekre, és a belföldi mozgást is „kifejezetten indokolt esetben” javasolják.

Az utóbbiak tekintetében egyébként a brit kormány még ennél is tovább ment, midőn bejelentették, hogy „legalább júliusig” lényegében megtiltják brit állampolgároknak a külföldi nyaralást, („kivédendő, hogy a harmadik hullám elérjen partjainkig” – fogalmazott Boris Johnson miniszterelnök). Londonban nem elégedtek meg határozott ajánlással és kéréssel, 5000 fontos bírságot is kilátásba helyeztek a rendelkezés megsértőinek.

Eközben a nap folyamán egymást érték a járványadatok látványos romlásáról tudósító jelentések. Maria Van Kerkhove az ENSZ Covid-témakörben illetékes egészségügyi ügynökségének vezetője közölte, hogy egymás után ötödik héten is az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által nyilvántartott hat világrégióból négyben folyamatosan emelkedett a járvány.

A négynek része Európa, külön is megemlítve Kelet-Európát, minden esetben a brit variáns gyors terjedését nevezve meg első számú forrásként,

hozzátéve, hogy növekvő számú további variáns is jelentkezett már.

„Az elmúlt egy hétben a világátlag 8 százalékkal nőtt, ezen belül az európai átlag 12 százalék” – mutatott rá Van Kerkhove.

Az európai országok többségéből amúgy nemzeti szinten is ezt megerősítő adatokat közöltek. Törökországban például két hét alatt megduplázódott a megbetegedések száma, miként Franciaországban is a járványadatok „robbanására” panaszkodott Frederic Valletoux, a francia kórházi szövetség elnöke is.

Mindehhez Michael Ryan, a WHO krízis-ügyi igazgatója még azt tette hozzá, hogy tévedésben vannak, akik azt hiszik, hogy csak azt kell kivárni, hogy beoltsanak mindenkit, és azzal a válságnak máris vége. „Sajnálattal kell közölnöm – jelentette ki –, hogy a dolog nem lesz ilyen egyszerű.”

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×