eur:
393.14
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Pár (SDS) elnöke az SDS kampányrendezvényén Celjén, a Golovec csarnokban 2018. május 11-én. A gyűlésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök. Szlovéniában június 3-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kormányválság Szlovéniában, a miniszterelnök előrehozott választásról beszél

Kilépett a Janez Jansa vezette, jobbközép négypárti koalíciós kormányból a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) – jelentette be Karl Erjavec, a párt elnöke.

Erről a DeSUS legfőbb testülete hozott döntést, és egyben határozott arról, hogy Erjavec lesz a miniszterelnök-jelöltjük.

A jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS), a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), a Modern Közép Párt (SMC) és a DeSUS alkotta koalíció eddig 46 parlamenti képviselővel rendelkezett a 90 fős törvényhozásban. A nyugdíjaspártnak öt képviselője és két minisztere van a kormányban.

Erjavec a sajtónak úgy nyilatkozott:

a DeSUS két tárcavezetője, Tomaz Gantar egészségügyi és Joze Podgorsek mezőgazdasági miniszter nem mond le, elbocsájtásukról Janez Jansa kormányfőnek kell döntenie.

Kizárják a pártból ugyanakkor Robert Polnar parlamenti képviselőt, aki nem támogatta a DeSUS távozását a koalíciós kormányból – tette hozzá.

Mint mondta, a Szlovéniában kialakult kritikus belső helyzet miatt vonták meg a támogatást a kormánytól, aminek nem a koronavírus-járvány vagy az egyes miniszterek munkája az oka, hanem Jansa politikája.

Erjavecet, aki az elmúlt 15 évben minden kormányban miniszter volt, december elején választották újra a párt élére, miután onnét távozott Aleksandra Pivec mezőgazdasági miniszter, akit közpénzek magáncélú felhasználásával gyanúsítottak meg.

Karl Erjavec azóta tárgyalásokat folyatott a baloldali ellenzéki pártokkal, Marjan Sarec előző miniszterelnök pártjával, a Marjan Sarec Párttal (LMS), a Szociáldemokratákkal (SD), a Baloldallal (Levica) és Alenka Bratusek volt kormányfő pártjával (SAB), amelyekkel létrehozták az Alkotmányos Ív Koalíciót (LUK). Mivel egy balközép koalíciós kormány megalakításához nincs elég támogatottságuk, a jelenlegi koalíciós partnerek közül szeretnének maguk mellé állítani pártokat.

A tervek szerint

konstruktív bizalmatlansági szavazást nyújtanak be a kormány ellen, ehhez tíz képviselő aláírására van szükség.

Amennyiben sikerül megbuktatniuk a kormányt, miniszterelnök-jelöltet javasolhatnak a parlamentnek. A kormány, amely így elveszítené a többségét, ügyvezetőként folytatná a munkát addig, amíg a parlament nem szavaz az új kormányfőről és a miniszterekről.

Jansa a fejleményeket kommentálva elmondta: a parlament összetételét tekintve nem lehet stabilabb kormányt létrehozni, mint a jelenlegi. "Ha valaki aláássa ezt a szerkezetet, előbb-utóbb sor kerül az előrehozott választásokra" – húzta alá.

Szavai szerint egy választási kampány vagy politikai instabilitás az országban, éppen a koronavírus-járvány elleni küzdelem legnehezebb részében, senkinek sem segít.

A koalíciós pártok politikai irányzatai eltérőek, de képesek együttműködni a jelen és a jövő kihívásainak megválaszolásában – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy minden kirekesztő politikának katasztrofális következményei lehetnek az emberekre nézve ebben a nehéz időszakban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×