eur:
397.22
usd:
356.74
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Szájmaszkok száradnak egy csónakban a Tel-Aviv közelében lévő jaffai kikötőben 2020. október 6-án, a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások idején.
Nyitókép: MTI/AP/Oded Balilty

Az esetszám növekedésével sem vezetik be a svédek a maszkviselést

A Nobel-díjakat odaítélő Svéd Királyi Tudományos Akadémia is kritizálja a döntést: továbbra sem kötelező az északi országban maszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön.

A skandináv országban továbbra is csak ajánlásokat tesznek közzé azzal kapcsolatban, hogy milyen elővigyázatossági intézkedésekkel kerülhető el hatékonyan a koronavírussal történő megfertőződés, lezárást vagy korlátozó intézkedést pedig egyáltalán nem vezettek be. Svédország covid-halálozási statisztikája sokkal rosszabb, mint más északi államoké. Az adatok dacára még mindig csak kéréseket fogalmaznak meg: Stefan Lofven miniszterelnök a Bloomberg cikke szerint úgy fogalmazott, ha az emberek nem tesznek meg többet, akkor igazán sötét tél elé néznek. A héten a koronavírussal megfertőzöttek száma elérte az országban a 200 000 főt, a haláleseteké 6340 volt csütörtökön. Az intenzív osztályokon ellátottak száma megduplázódott egyetlen éjszaka alatt, 182 főre nőve.

Mindezek ellenére Karin Tegmark Wisell, az ország közegészségügyi hatóságának vezetője azt mondta: nem érzik úgy, hogy olyan pontot értek volna el, amelynél a maszkviselés általános használatát kellene megkövetelniük a tömegközlekedésben. "Az arcmaszkokat nem lehet a távolságtartás be nem tartásának ürügyeként viselni" - mondta.

A fizika, kémia és közgazdaságtan területén Nobel-díjakat kiosztó Svéd Királyi Tudományos Akadémia éles kritikával illeti ezt a hozzáállást, a maszkviselés mellett állást foglalva.

“A terjedés gyors megakadályozásának érdekében minden rendelkezésünkre álló eszköz használatára szükségé van, ebbe pedig az arcmaszk és a jobb szellőzés is beletartozik" - fogalmazott Staffan Normark mikrobiológus, az akadémia szakértőcsoportjának vezetője.

Az akadémia támogatja a WHO javaslatát, mely maszkviselést, távolságtartást, illetve a helyiségek jobb szellőztetését indítványozza.

A héten Lovfen már elrendelte a nyolc főnél több ember gyülekezésének megtiltását, melyet példa nélküli intézkedésként aposztrofált. A hétvégétől kezdve este tíz után tilos alkoholt árusítani az országban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×