eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az új koronavírus miatt megbetegedetteket ápolják a CHR Verviers kórház intenzív osztályán, a belgiumi Verviers-ben 2020. április 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Látványos grafikák arról, hogyan falta fel a Földet a koronavírus

Európai-amerikai "versenyfutás", belobbanó spanyolok, halálozással sújtott Európa, aprócska kínai fertőződés. Mutatjuk!

A számtalan statisztikai adat mellett látványos grafikonok is készülnek a Worldometers.info adattárában.

Ebből ez első látványos vonalkupac nem a dátumokkal foglalkozik, hanem azzal, hogy a legfertőzöttebb államok közül melyik hogyan áll a koronavírusosok számában. A grafikonon a tízezer esetszám elérése utáni időszakokat ábrázolják, jó látszik, milyen eltérően nőtt a regisztráltak száma az egyes országok tekintetében (itt meg kell ismételni, hogy az eltérő tesztelési módszerek és fertőzött-definíciók miatt az ábra torzítást tartalmaz, nem teljesen fedi a valós betegszámot).

A következő az Európa–Egyesült Államok összevetést mutatja, az ábrán az látszik, hogy Amerika nagyon gyorsan "berobbant", aztán viszont gyorsan megfogta a terjedést, míg Európának ez több időbe telt, ezért lendül fel jobban az öreg kontinens görbéje, míg az USA-é egyenletesebb. (Ezt a portálon kettővel alatta lévő halálozási görbe is alátámasztja.)

A következő ábra az elhalálozások számát helyezi a járványban töltött idő vonalára: lerí róla, hogy Spanyolországot felkészületlenül érte a járvány, emiatt viszont gyorsabban szállhat vissza a görbéje, mint mondjuk Franciaországé vagy a korábban berobbant Olaszországé.

A Worldometer adatai egyébként több mint 10 százalékos halálozási arányt mutatnak április közepén számos vezető nyugat-európai országban – erről itt írtunk részletesen.

Végül pedig egy látványos kördiagram, amely azt szemlélteti, a friss állapot szerint hová valósiak jellemzően a fertőzöttek: az USA teszi ki a fertőzöttek 30 százalékát, Európa a 38 százalékát, de például Kína, Törökország és Irán alig adja ki a koronavírusos emberek 10 százalékát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×