eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Recep Tayyip Erdogan török államfő, a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) vezetőjét ábrázoló transzparens előtt lengetik a párt zászlóit az AKP isztambuli főpolgármester-jelöltjének, Binali Yildirim volt kormányfőnek a támogatói a helyhatósági választások napján, 2019. március 31-én Isztambulban.
Nyitókép: MTI/AP/Emrah Gurel

Menekültválság: meddig marad a patthelyzet?

Nem hozott eredményt Recep Tayyip Erdogan hétfői brüsszeli látogatása – véli Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára szerint az erősödő menekültválság és a szíriai konfliktus kereteiről mindössze annyit mondtak ki az Európai Unió és a NATO vezetői, valamint a török elnök, hogy meg kell találni a megoldást, de elmozdulás ebbe az irányba nem történt.

A török elnök az EU-val aláírt, 2016-os megállapodással egyáltalán nem elégedett, mert megítélése szerint Brüsszel nem tartja be az abban foglaltakat, hiszen

egyrészt nem kapta meg Törökország az ígért pénzt, másfelől egyéb ígéretek sem teljesültek,

mint például a vízummentes beutazási lehetőség török állampolgárok számára az unióba – magyarázta az InfoRádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő.

Az említetteken felül kialakult egy „nagyon veszélyes helyzet” Idlib tartományban, ahol bár a törökök nem ismerik el, de az offenzíva során vereséget szenvedtek, amihez Erdogan szeretne most segítséget kapni, tette hozzá Kis-Benedek József. Ezért is kereste föl a hétfői napon a török elnök az Európai Unió vezetőit, valamint a NATO főtitkárát.

Erdogan az EU-tól azt várja, hogy fizesse ki, amivel tartozik, illetve szeretne egy új megállapodást is kötni, ami pedig a NATO-t illeti, mint tag, segítséget vár az iblibi „probléma” besegítésében, továbbá keményebb hozzáállást vár az Észak-atlanti Szövetség részéről az egész szíriai kérdéshez.

Charles Michel, az Európai Tanács feje a tanácskozást követő sajtótájékoztatóján arról tájékoztatott, hogy egy közös uniós–török delegáció fogja vizsgálni a korábban megítélt pénzek teljesítését, hogy milyen esetleges elmaradt részek vannak. Az ET-elnök azt is megjegezte, elkerülhetetlen hogy az összeget kifizessék.

Kis-Benedek József ezzel kapcsolatban megjegezte, lehetnek elmaradások bőségesen, ugyanakkor a brüsszeli álláspont az, hogy a menekülttáborok felépültek, így a kezdetben ígért 6 milliárd euró teljes kifizetésére nem indokolt, éa amit a továbbiakban adnak, az az úgynevezett pántlikázott pénz, vagyis meg van határozva, hogy mire lehet fordítani, ami jelen helyzetben a menekültek ellátása. Ezeket a forrásokat viszont nem a török államfőnek adják, hanem azoknak a szervezeteknek, amelyek a menekültekkel foglalkoznak. Ami

egyáltalán nem tetszik az Erdogannak

– emelte ki a biztonságpolitikai szakértő.

Az pedig még inkább kényes kérdés, és a tagállamok nem fognak belemenni, hogy a törökök megkapják a vízummentességet. Ezért is szeretne a török elnök új megállapodást kötni, amivel nem kapkod az Európai Unió, ugyanis pontosan tudják, hogy Görögország egyelőre tartani fogják a hatát a menekültekkel szemben – tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára.

A szakértő egyetértett, hogy

a pénz önmagában még nem fogja megoldani a menekültekkel kapcsolatban kialakult válsághelyzetet

Törökországban, ezért is sürgetheti Erdogan a nemzetközi közösség besegítését a szíriai helyzet megoldásába, ahol jelenleg harcok dúlnak, és sok érdekkülönbség is meghúzódik (török, iráni, orosz, stb.), amit nem biztos, hogy európai uniós szinten lehetséges egyeztetni.

A patthelyzet így egy darabig marad, legalábbis, amíg a görögök tudják tartani a határfrontot, ami Kis-Benedek József szerint nem megoldás, legfeljebb időhúzás mindkét fél részéről. Megjegezte továbbá, hogy a balkáni útvonalon is bőségesen vannak menekültek, akik már a török határnyitás előtt érkeztek, és biztosan nem gondolják úgy, hogy visszatérnek Pakisztánba, Bangladesbe, Afganisztánba, vagy éppen észak-afrikai országokba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×