eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Prága, 2018. március 8.Milos Zeman újraválasztott cseh államfő beszédet mond a beiktatási ünnepségén a prágai vár, a Hradzsin Ulászló-termében 2018. március 8-án. Zeman a parlamenti felsőház elnöke, Milan Stech előtt tette le az alkotmány által előírt fogadalmat a parlament két házának együttes ülésén. (MTI/EPA/Martin Divisek)
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Sokadik fordulat: mégsem segíti ki a miniszterelnököt a cseh államfő, ha kellene

Miloš Zeman szerint amikor legutóbb azt mondta, hogy belenyúlhat a nyomozásba, rosszul fogalmazott, nem azt akarta mondani.

A cseh sajtó szerint immár sokadjára gondolta meg magát Miloš Zeman államfő abban a kérdésben, hogy kisegítené-e Andrej Babiš miniszterelnököt az ellene folyó, Gólyafészek-ügy néven elhíresült, összeférhetetlenség miatt kirobbant perben.

Mint azt az Azonnali.hu az Expats.cz-re hivatkozva írja, ez már a köztársasági elnök harmadik pálfordulása a botrány kitörése óta.

Zeman friss nyilatkozata szerint - élve jogával - nem állítja le a kormányfő elleni nyomozást, viszont a miniszterelnöknek lemondania sem kell, csak akkor kell távoznia, ha elveszíti a választást.

Az államfő a sokadik fordulat kapcsán most azt mondta, legutóbb "rosszul fogalmazott", úgy értette, hogy "nem veti el annak lehetőségét", hogy leállítja a nyomozást a kormányfő ellen.

Ismert, a 2000-es években felhúzott Gólyafészek nevű szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov annak érdekében, hogy kedvezőbb feltételű EU-s pályázatokért indulhasson, ideiglenesen leválasztotta magát a Babiš és családja által tulajdonolt Agrofert nevű holdingról, melynek addig tagja volt. Az EU-s pénzeket a cég meg is kapta, majd a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét csatlakozott az Agrofert holdingjához - írja a portál összefoglalójában.

A botrány miatt számos tüntetés is volt Prágában, miután az illetékes hatóságok idén tavasszal megállapították, hogy valóban pénzügyi csalás történt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×