eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Prága, 2018. október 6. Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke sajtótájékoztatót tart a csehországi helyi önkormányzati és részleges szenátusi választások eredményéről Prágában 2018. október 6-án. A részleges választás első fordulójában csupán két jelölt szerzett szenátori mandátumot. (MTI/EPA/Martin Divisek)
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Hiába minden tüntetés, kútba esett a Babis-buktató kísérlet

Öt ellenzéki párt bizalmatlansági indítványba kezdett a cseh parlamentben, a 200 tagú parlament alsóházában csak 85-en támogatták.

Vasárnap a prágai Letná téren összesereglett negyedmilliós tömeg, csütörtök hajnalban pedig öt ellenzéki párt szerette volna elérni, hogy Andrej Babiš cseh miniszterelnök távozzon a kormány éléről. A bizalmatlansági indítványt szerda délelőtt nyújtották be az alsóházba, melynek 200 képviselője közül 85 szavazott Babiš menesztésére, ugyanennyien álltak azonban mellé, 12 pedig tartózkodtak, míg 18-an igazoltan hiányoztak. A kormány megbuktatásához ez nem volt elegendő, legalább 101 voksnak kellett volna összegyűlnie ahhoz, hogy felállítsák Babišt a székéből, aki a szavazás előtt úgy nyilatkozott, hogy a kormány megbuktatása megbénítaná Csehországot, amely soha nem volt olyan jó állapotban, mint most.

A bizalmatlansági szavazást a Polgári Demokrata Párt, a Kalózpárt, a TOP 09, a KDU-ČSL, valamint a Polgármesterek és Függetlenek Pártja kezdeményezte, akik azzal vádolják Andrej Babišt, hogy visszaélt az európai uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között.

A Gólyafészek néven elhíresült ügyben a rendőrség már vádemelési javaslatot is tett.

Azzal gyanúsítják Babišt, hogy kormányfőként befolyásolta az uniós támogatások szétosztását olyan módon, hogy saját cégei, az Agrofert holding alá tartozó vállalatok jelentős támogatást kaptak.

A voksolást 17 órás parlamenti vita előzte meg, amely nem volt mentes az indulatos és személyeskedésekkel teli hozzászólásoktól. A miniszterelnök beszédében a vádakat elutasította és kijelentette: az ellenzéknek joga van a bírálatokra, azt is érti, hogy igyekszik őt lemondatni, azt viszont már nem, hogy ő miben hibázott.

„Ha lemondok, lemond az egész kormány. És mi lesz ezután? Előre hozott választás? Úgy vélem, hogy ez országunk destabilizációjára irányuló kísérlet”

– hangsúlyozta felszólalásában Babiš.

Petr Fiala, a Polgári Demokrata Párt elnöke annak ellenére sem tartotta hiábavalónak a bizalmatlansági szavazást, hogy annak eredménye előre borítékolható volt. Azt mondta, a politikában a jelképes dolgoknak is van súlya. A pártvezető továbbra is ragaszkodik ahhoz a véleményéhez, hogy Babišnak távoznia kell, a kormányt pedig a legutóbbi választáson győztes ANO mozgalom által jelölt más személynek kell irányítania. Másik megoldásként az előre hozott választást említette.

Miloš Zeman köztársasági elnök, aki elkötelezett híve Babišnak kijelentette, amennyiben mégis megbukna a kormány, újra Babišt mint a választáson győztes ANO mozgalom elnökét bízná meg a kormányalakítással.

Az államfő pont egy éve, 2018. június 27-én nevezte ki Andrej Babiš kormányát, azóta már másodszor próbálták meg megbuktatni a kabinetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×