eur:
393.59
usd:
364.37
bux:
71914.7
2024. július 4. csütörtök Ulrik
António Costa portugál miniszterelnök, a Szocialista Párt (PS) főtitkára ünnepel támogatói körében a parlamenti választások estéjén Lisszabonban 2019. október 6-án. Az első exit poll eredmények a portugál Szocialista Párt győzelmét vetítik előre.
Nyitókép: MTI/EPA-LUSA/Mario Cruz

Győztek a szocialisták Portugáliában

A kormányzó szocialisták győztek a portugál parlamenti választásokon vasárnap, de csakúgy, mint négy évvel ezelőtt, most sem lesz abszolút többségük a törvényhozásban.

Az összes szavazat összeszámlálása alapján a Szocialista Párt (PS) a voksok 36,65 százalékát szerezte meg, szemben az előző választáson elért 32,31 százalékkal - jelentette hétfő hajnalban az RTP közszolgálati tévé és rádió.

A fő ellenzéki erő, a konzervatív Szociáldemokrata Párt (PSD) 27,9 százalékos eredményt ért el.

A kérdés most az lesz, hogy a PS-t vezető António Costa miniszterelnök mely pártokat választja szövetségesnek a kormányzáshoz. Az elmúlt négy évben a párt kisebbségben kormányzott a Baloldali Tömb (BE) és a zöld-kommunista szövetség (CDU) támogatásával. E két erő most is késznek mutatkozik a szocialisták támogatására. Vezetőik közölték, hogy a PS terveitől függ, milyen formában alakítanak szövetséget vele. A BE a voksok 9,67 százalékát szerezte meg, a CDU pedig a 6,46 százalékát.

Ana Catarina Mendes, a szocialisták egyik vezető képviselője kijelentette, hogy stabil kormány megalakítására törekszenek. Portugália azon kevés európai országok egyike, ahol a szocialista párt még mindig erős, és a jobboldali populistáknak nincs jelentős szerepe a politikában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Exportra is jut megújuló energiából, de a nagy gyárberuházások hozzák majd az igazi felvevőpiacot

Exportra is jut megújuló energiából, de a nagy gyárberuházások hozzák majd az igazi felvevőpiacot

A magyar naperőmű-kapacitás – az atomenergetikai és fosszilis kapacitásokkal együtt – a napos déli órákban már exportra is termel, azonban a környező országok megújuló termelésben várható felzárkózásával a hazai gyárberuházások köthetik le a növekvő magyar termelést. A Széchenyi Alapok és az Electron Holding Zrt. 50-50 százalékos társtulajdonosként fektet be négy, összesen 15 MW kapacitású naperőműpark fejlesztésébe, amelynek megtérülését a cég integrált, egész értékláncot lefedő működésétől várja. A kivitelező cég elnök-vezérigazgatója, Szücs Ádám szerint nagy átalakulás előtt áll a piac, ahol egyre kevésbé lesz életképes az az üzleti modell, amiben a fejlesztő önállóan működő napelemparkot épít, üzemeltet és nem egy áll partnerségbe olyan szereplőkkel, akik azt rendszerbe integrálva tudják üzemeltetni, miközben az energiatárolók piaca az aranyláz időszakát idézi.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×