eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Új országot választ a Volkswagen

Végső fázisba jutottak a tárgyalások a Volkswagen és Törökország között a tárgyalások egy autógyári beruházásról.

A török és német sajtóban korábban megjelent értesülések szerint a Volkswagen 1,54 milliárd dolláros beruházással építene üzemet Törökországban. A beszállító cégekkel együtt mintegy 5000 új munkahelyet létesítő üzem éves termelési kapacitása 300 ezer autó lenne.

Az üzem 2022-ben kezdené meg a VW Passat és Skoda Superb modellek új generációjának a gyártását.

A hírügynökségi jelentés kiemeli, hogy a törökországi cégjegyzéki közlöny alapján a Volkswagen leányvállalatot létesített Manisa nyugat-törökországi tartományban.

A Volkswagen üzemberuházása a kilencvenes évek vége óta a legnagyobb közvetlen külföldi beruházás lesz a 80 milliós lakosságával a németországival vetekedő méretű piacot képviselő Törökországban.

"Az autóipar több más ágazattal áll közvetlen kapcsolatban, így a logisztikai, építőipari, hadiipari, mezőgazdasági és turisztikai ágazatokkal, a beruházás tehát pozitív hatással lesz a törökországi gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra egyaránt" - fejtette ki Yunus Furuncu, az ankarai Foundation for Political, Economic and Social Research kutatóintézet szakértője. Rámutatott ugyanakkor, hogy a török gazdaság a 2018-as pénzügyi válság ellenére is "számos más gazdaságnál több és jobb beruházási lehetőséget kínál". Hozzátette: "politikai előítéletektől mentesen nézve Törökország mind nyereségesség, mind hatékonyság tekintetében jó üzleti és beruházási lehetőségeket kínál a befektetők számára".

Értesülések szerint a Volkswagen üzemberuházásáért Bulgária volt még versenyben.

Törökország főként az északnyugati Bursa tartományba települt, fejlett beszállítói hálózattal és képzett munkaerővel rendelkező autóipara évi kétmillió járművet gyárt, 80 százalékban exportra. A világ autógyártási rangsorában Törökország a 15. helyet foglalja el. Törökországban a Fiat Chrysler, a Renault, a Ford, a Toyota, a Hyundai és a Honda rendelkezik gyártóüzemmel. A török autókereskedők szövetsége elnöke, Murat Sahsuvaroglu szerint a német autóipari konszern beruházási döntése "a törökországi lehetőségekbe vetett bizalom" jele.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×