eur:
392.77
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud párt vezetője a párt eredményváró rendezvényén az előrehozott izraeli parlamenti választás napján, 2019. szeptember 17-én Tel-Avivban. Az első részeredmények rendkívül szoros versenyt mutatnak a Likud és a Beni Ganz vezette centrista Kék-fehér párt közt.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Kisebbségi kormányt akar alakítani Benjámin Netanjahu

Az előre hozott választások után 120-ból 55 mandátum az övé és szövetségeseié.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette szerdán, hogy szövetséget kötött a jobboldali és az ultraortodox vallásos pártokkal, és ígéretük szerint csakis együtt folytatnak koalíciós tárgyalásokat más pártokkal az előző nap tartott előre hozott parlamenti választások nyomán.

A tizenhármas kereskedelmi tévé híradása szerint Netanjahu úgy fogalmazott, a "nemzeti tábor", vagyis a kormányzó jobboldali Likud, a Jobbra (Jamina) nevű, telepeseket támogató párt és további két, ultraortodox vallásos párt csakis együtt folytat koalíciós tárgyalásokat. A megbeszéléseken Jarív Levin turisztikai miniszter képviseli majd szövetségüket.

Ezek a pártok együtt ötvenöt mandátumot szereztek meg a kneszet 120 képviselőhelyéből a keddi választásokon, vagyis nincs többségük.

A szövetség létrehozásával egyes források szerint abban reménykednek, hogy Reuven Rivlin államfő őket bízza meg kormányalakítással. Az elnök azonban még nem kérte fel Benjámin Netanjahut a kormányalakításra.

A Likud egyik politikusa ugyanakkor azt közölte a Jediót Ahronót című újság honlapjával, a ynettel, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök arra számít, elsőként Beni Ganz, az ellenzéki Kék-fehér centrista párt elnöke kap lehetőséget Reuven Rivlintől a kormányalakításra, és

Benjámin Netanjahu csak akkor próbálkozik majd, ha Beni Ganz már kudarcot vallott a választások után kialakult patthelyzetben, amelyben sem a bal, sem a jobboldal nem tudott többséget szerezni.

A kormányfő lemondta jövő hétre New Yorkba, az ENSZ közgyűlésére tervezett útját, noha kormányzatának eddigi időszakában 2010 óta mindig jelent volt ezen a nemzetközi találkozón, és már bejelentette, hogy idén is fontos találkozókra készült ott. A 13-as kereskedelmi tévécsatorna szakértői szerint azért mondta le az utazást, mert attól tart, hogy távollétében a Likud politikusai ellene fordulhatnának a választások után meggyengült helyzetében.

Izraelben azért rendeztek előre hozott választásokat kedden, mert az áprilisi választások után a kabinet létrehozásával megbízott Benjámin Netanjahu nem tudott kormányt alakítani.

A parlament feloszlatta magát és új választásokat írtak ki.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×