eur:
392.73
usd:
362.97
bux:
72160.77
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia elnök (j) Orbán Viktor magyar (b), Peter Pellegrini szlovák (b2) és Andrej Babis cseh miniszterelnök (b3, háttal) társaságában a V4-Franciaország csúcstalálkozó előtt Brüsszelben 2019. május 28-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Maros Sefcovic csak egy V4 jelöltjei közül

Maroš Šefčovič csak egyike azoknak, akiknek EB-elnöki jelölését támogatják a V4-es országok vezetői – mondta Brüsszelben Peter Pellegrini szlovák kormányfő azokra a sajtóhírekre reagálva, amelyek szerint Šefčovičot a V4-ek közös jelöltjeként emlegetik az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök természetesen annak örülne, ha Maroš Šefčovič kerülne az Európai Bizottság élére, de mint mondta, ő csak egy a jelöltek közül. Alátámasztotta, amit cseh kollégája, Andrej Babiš mondott, miszerint nem hivatalos Šefčovič jelölése, mivel több név is felmerült.

„Ha ebben a körben már a kezdetektől szóba kerül a neve, akkor esélye van nagyon érdekes és fontos pozíció betöltésére”

– tette hozzá a szlovák miniszterelnök.

A cseh Hospodárské noviny Andrej Babiš cseh miniszterelnökhöz közeli forrásokra hivatkozva kedden közölte, hogy Maroš Šefčovič a visegrádi országok közös jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára. Babiš később cáfolta, és spekulációnak minősítette a hírt.

Az Európai Bizottság energetikai kérdésekért felelős alelnöke ellenben úgy nyilatkozott, nagyon örül, hogy élvezi a visegrádi országok miniszterelnökeinek támogatását, amivel elnyerheti az egyik fontos posztot az Európai Unióban.

Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter is megerősítette, hogy Šefčovič a V4-ek közös jelöltje valamelyik magas európai uniós posztra. Egy másik említett lehetőség szerint Federica Mogherinit válthatja a posztján Šefčovič, így ő lenne az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

„Alátámaszthatom, hogy létezik egy megállapodás a V4 országai között,

melynek értelmében az új európai struktúra valamelyik magas funkciójára Maroš Šefčovič a közös jelöltünk. Nagyon jó hír ez Szlovákiának” – mondta Miroslav Lajčák.

Peter Pellegrini Brüsszelben arról is beszélt, hogy Szlovákia és a V4-ek sem veszik szentírásnak a jelölést, szerintük a legjobb jelöltnek kell az Európai Bizottság elnöki székébe kerülnie. A szlovák kormányfő hozzátette, Angela Merkel német kancellárral abban egyeztek meg, hogy az uniónak új erőre és új lendületre van szüksége, és e kritériumok alapján kell megválasztani az Európai Bizottság következő elnökét, akinek fiatalnak, dinamikusnak és tettre késznek kell lennie. Pellegrini azt mondta, a V4-eknek érdekük, hogy fontos pozíciókat töltsenek be, és jelentős szerepet játszanak az Európai Unióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Orbán Viktor látogatása Brüsszelben súlyos diplomáciai konfliktust okozott

Orbán Viktor látogatása Brüsszelben súlyos diplomáciai konfliktust okozott

Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai látogatása, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, jelentős vitákat váltott ki Európa-szerte. Brüsszelben sok tisztviselő és vezető érzi úgy, hogy a hétfőn elindult féléves magyar elnökséggel visszaélt a magyar kormány. Az Európai Bizottság jelezte, nem tudtak előzetesen az útról és a Portfolio is így értesült más uniós szervezetektől, valamint külföldi diplomatáktól.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×