eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Sebesültet visznek el a mentők az új-zélandi Christchurchben történt két terrortámadás egyik helyszínén 2019. március 15-én. Negyvenkilencre emelkedett a város központjában lévő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen összehangoltan elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt, az egyik férfi ausztrál.
Nyitókép: MTI/AP/Mark Baker

Újabb fejlemények az új-zélandi terrortámadás nyomozásában

A hatóságok azonosították a múlt heti christchurchi terrortámadás mind az ötven halálos áldozatát - jelentették hatósági források csütörtökön.

Mike Bush új-zélandi rendőrfőnök megerősítette, hogy a gyászoló családtagok most már eltemethetik szeretteiket. Az azonosításban több mint 120 ember, többek között rendőrök, katonai kórboncnokok és törvényszéki fogorvosok vettek részt.

A héten már több holttestet azonosítottak, szerdán pedig már a temetések is elkezdődhettek,

az iszlám vallás előírásai szerint ugyanis a halottakat a lehető leghamarabb a földbe kell helyezni.

Illetékesek szerint a félszáz áldozat nagy részét Christchurchben temetik majd el, míg más áldozatok holttestét szülőhazájukba szállítják a hozzátartozók.

Christchurch, 2019. március 15.
Sebesültet látnak el mentősök az új-zélandi Christchurchben történt két terrortámadás egyik helyszínén 2019. március 15-én. Negyvenkilencre emelkedett a város központjában lévő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen összehangoltan elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt, az egyik férfi ausztrál.
MTI/EPA/SNPA/Martin Hunter
Sebesültet látnak el mentősök az új-zélandi Christchurchben történt két terrortámadás egyik helyszínén 2019. március 15-én. MTI/EPA/SNPA/Martin Hunter

Ugyancsak csütörtökön Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya még a héten betilt minden katonai jellegű félautomata és automata fegyvert, válaszul arra, hogy terrortámadás elkövetője ilyen fegyverekkel gyilkolt.

A március 15-én elkövetett christchurchi terrortámadás ausztrál állampolgárságú elkövetője két mecsetben lövöldözött, a merényletben ötven ember halt meg és további ötven megsebesült.

A mészárlás után nem sokkal elfogott tettes hírnév utáni vágyát nyilvánvalóvá tette, hogy néhány perccel a merénylet előtt 74 oldalas kiáltványt tett közzé, amelyben leszögezte: fehér bőrű ausztrál, rasszista, és tettét bevándorlásellenessége motiválta.

Új-Zélandon hozzávetőleg ötvenezer vallásos muszlim él, köztük sok bevándorló például Pakisztánból és Bangladesből.

Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×