eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Brenton Tarrantot, az új-zélandi Christchurchben elkövetett kettős merénylet fő gyanúsítottját vezetik a nagyváros kerületi bíróságának tárgyalótermébe 2019. március 16-án, a támadások másnapján. A mecsetek elleni merényletben 49-en életüket vesztették, 48-an megsebesültek. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt. A 28 éves ausztrál Tarrant ellen tömeggyilkosság miatt emeltek vádat. A fegyvertartási engedéllyel bíró férfi öt lőfegyvert használt a vérengzéshez.
Nyitókép: MTI/EPA/SNPA Pool/Martin Hunter

A cseh és szlovák rendőrség is figyeli az új-zélandi mészárost éltető hozzászólásokat

Az internetes gyűlöletbeszéd kapcsán indított nyomozást a cseh rendőrség, mert a múlt heti új-zélandi, 50 halálos áldozatot követelő terrortámadás után igencsak elharapóztak az indulatok a közösségi oldalakon. Sok bejegyzés szerzője támogatja a gyilkost tettében, ami pedig törvényellenes cselekedet. Szlovákiában ugyancsak vizsgálódik a rendőrség, de konkrétumokat egyelőre nem árulnak el.

Az új-zélandi mészáros egy hős, aki tiszteletet érdemel – az ilyen és ehhez hasonló bejegyzések már olyan mértékben elárasztották a cseh oldalakat, amely mellett a belügyminisztérium sem mehet el szó nélkül. Ján Hamáček tárcavezető bejelentette, hogy némely esetben fennáll a terrorizmus propagálásának bűncselekménye, ami büntetőjogi következményeket von maga után. A rendőrség már megkezdte a bizonyítékok begyűjtését.

A cseh bejegyzésekhez hasonló hozzászólások Szlovákiában sem ismeretlenek.

A kommentek között gyakoriak az elkövető tettének megbocsátására felszólító mondatok, sőt, a gyilkos felmagasztalása is a kegyetlen mészárlásért.

Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, olvassák az internetet, de nem szolgálhatnak konkrét információkkal. „A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség általánosan véve felülvizsgálja és operatívan foglalkozik az összes rendelkezésre álló információval, melyek összefüggésben lehetnek a terrorizmussal, illetve a szélsőséges eszmék terjesztésével” – jegyezte meg a szóvivő.

Daniel Milo, a belügyminisztérium korábbi munkatársa, aki rasszista eredetű bűncselekményekkel foglalkozott, állítja, a rendőrségnek nem áll módjában, hogy az összes gyűlölködő bejegyzést ellenőrizze. A rend őreinek erre vonatkozó aktivitása azonban nőtt az elmúlt években. „Abban bízom, hogy ebben az esetben azonosítani tudják a konkrét elkövetőket, akik bejegyzéseikkel valóban kimerítik a terrorista cselekmények propagálásának fogalmát, és ellenük büntetőeljárást indítanak” – mondta a szakértő.

Az ilyen helyzetben kiszabható büntetés akár két éves szabadságvesztés is lehet Szlovákiában. A rendőrség eddig több tucat esetet vizsgált. A bejegyzések tartalma minden esetben gyűlöletkeltő volt. A legismertebb az a videó, amelyben egy rózsahegyi nő elégeti a Koránt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×