eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pexels

A nyugati demokráciák destabilizálásával vádolta a London Moszkvát

Az Egyesült Királyság szerint az orosz katonai hírszerzés (GU) felelős az elmúlt évek legsúlyosabb kibertámadásaiért, és Moszkva így törekszik a nyugati demokráciák stabilitásának aláaknázására - derül ki a brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) csütörtökön ismertetett értékeléséből.

Az NCSC szerint "szinte bizonyos", hogy Oroszország áll a tavalyi BadRabbit zsarolóvírusos támadás, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elleni hackerakció, az amerikai Demokrata Párt elleni támadás és egy brit tévécsatorna e-mailjeinek ellopása mögött is.

"A GU vakmerő, és nem válogat a célpontok között; arra törekszenek, hogy más országok választásaiba avatkozzanak be, és aláássák őket" - fogalmazott Jeremy Hunt brit külügyminiszter. "Az üzenetünk világos: szövetségeseinkkel együtt feltárjuk a GU próbálkozásait a nemzetközi stabilitás aláásására, és válaszolni fogunk rájuk" - tette hozzá a brit diplomácia vezetője.

Az NCSC szerint a GU-nak köze van egy sor hackercsapathoz, így a Fancy Bear, a Sofacy, a Pawnstorm, a Sednit, a CyberCaliphate, a Cyber Berkut, a Voodoo Bear és a BlackEnergy Actors tevékenységéhez is.

"Ez a viselkedés azt bizonyítja, hogy (a GU) fittyet hány a nemzetközi jogra és a lefektetett szabályokra, úgy érzi, bármit büntetlenül és következmények nélkül megtehet" - hangoztatta Jeremy Hunt.

A Szkripalék elleni gyilkossági kísérlettel is a GU-t vádolják

A GU, vagyis hivatalos nevén az az Oroszországi Föderáció Vezérkarának Főcsoportfőnöksége, korábbi nevén Hírszerzési Főcsoportfőnökség (GRU) világszerte rendelkezik ügynökökkel, és az orosz vezérkari főnök és a védelmi miniszter irányítása alatt áll. A GU tevékenysége, felépítése és költségvetése orosz államtitok.

A brit kormány szerint legfelső utasításra a GU ügynökei hajtották végre a Szergej Szkripal és lánya elleni gyilkossági kísérletet novicsok idegméreggel márciusban Salisburyben. Oroszország ezt váltig tagadja.

A GU több tisztjét, köztük Igor Korobov tábornokot, a szervezet vezetőjét az Egyesült Államok márciusban szankciókkal sújtotta a 2016-os választásokba való beavatkozás miatt. A washingtoni pénzügyminisztérium akkor arra az álláspontra helyezkedett, hogy Moszkva szándékosan törekszik a kiberbiztonság aláaknázására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×