eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Naszíb, 2018. június 8.Szíriai kormánykatona az ország zászlaját viszi a naszíbi határátkelőnél, a Jordániával szomszédos délnyugat-szíriai Deraa tartományban 2018. július 7-én. A szíriai kormányerők egy nappal korábban visszafoglalták a felkelőktől a stratégiai jelentőségű átkelőt. (MTI/EPA/Juszef Badaui)
Nyitókép: MTI/EPA/Juszef Badaui

Szakértő: lépéselőnybe kerül az Aszad-rezsim

Továbbra is intenzív katonai akciók zajlanak Szíriában, ahol egyre jobban megerősíti katonai és politikai pozícióját Bassár el-Aszad elnök - mondta Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. A Közel-Kelet-szakértő szerint a szíriai polgárok továbbra is menekülnek a háborús konfliktus elől.

Akár már néhány napon belül egy újabb várost foglalhat vissza a szíriai rezsim, ami azt jelenti, hogy fokozatosan felszámolja a felkelők állásait, így

katonailag és politikai szempontból is lépéselőnybe fog kerülni az Aszad-rezsim

- mondta Csicsmann László Közel-Kelet-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Nem térnek vissza tömegesen a menekültek Szíriába

A hazatérő szíriai menekültek fogadására és elszállásolására egy központot hozott létre Oroszország Szíriában, ahol a külföldről visszatérőkről is volt szó, és erről a kérdésről a Trump-Putyin csúcstalálkozón is esett szó - hangsúlyozta Csicsmann László.

"Az az orosz retorika, hogy lezárult a háború az Iszlám Állam felszámolásával, és Oroszország azon van, hogy normalizálódjon a helyzet. Azt próbálják kifelé sugallni, hogy az Aszad-rezsim képes az általa elfoglalt és ellenőrzött területeken a hatalmat és a rendet fenntartani, de itt azért komoly kétségek vannak, hiszen a helyzet nem ilyen egyértelmű és egyszerű" - tette hozzá.

A Corvinus Egyetem docense szerint a határok lezárása és a folyamatos műveletek miatt nemhogy visszafelé jönnek délről az emberek, hanem továbbra is menekülnek, így nem számít a menekültek tömeges visszaérkezésére.

Megbújó hatalmi ellentétek - színjáték az egész?

A Trump-Putyin találkozón az is elhangzott, hogy Szíriában sikeresen működnek együtt az amerikai és az orosz katonák, miközben a háttérben azért ellentétek is meghúzódnak a két nagyhatalom érdekei között.

"Azt is mondta Trump, hogy sokkal jobb az együttműködés katonai téren, mint a politikusok között, és azt láthatjuk, hogy az elmúlt hónapokban komoly konfliktusokra került sor, közvetlen összecsapások is voltak Rakka állam felszabadításának környékén, amelyek halálos áldozatokkal is jártak"- jegyezte meg a szakértő, aki szerint

nem lehet felhőtlennek nevezni a viszonyt a két nagyhatalom között.

Mint mondta, Trump mintha beletörődött volna abba a csúcstalálkozón, hogy a szíriai kérdést Oroszország fogja rendezni. Többször elhangzott utalás az iráni kérdésre is: az amerikaiak nem szeretnék, hogy Irán pozíciókat szerezzen még Szíriában, ebben van nézeteltérés Oroszország és az Egyesült Államok között.

Menekült gyermekek nem jutnak segélyhez

Mindeközben a legutóbbi dél-szíriai erőszakhullám miatt otthonából elmenekült mintegy 55 ezer gyerek nem jut segélyhez Szíria déli részén, mert nem tudják eljuttatni hozzájuk a délnyugat-szíriai el-Kuneitra tartomány és az Izrael által megszállt Golán-fennsík közötti határ közelébe - közölte csütörtökön az UNICEF.

Legalább 180 ezerre becsülik azoknak a számát, akik a Szíria déli részén dúló erőszak miatt kényszerültek elmenekülni otthonaikból, sokuk az izraeli-jordániai-szíriai hármas határ térségébe. Az UNICEF számításai szerint felük gyerek, és közülük sokan családtagjaikkal együtt továbbra is kénytelenek nélkülözni az alapvető humanitárius segélyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 20:59
×
×
×
×