eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Brüsszel, 2018. július 11.Donald Trump amerikai elnök a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének nyitóülésén 2018. július 11-én. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
Nyitókép: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Tálas Péter Trump kommunikációs trükkjéről

Kommunikációs trükk, hogy az amerikai elnök 4 százalékos GDP védelmi hozzájárulást akar a NATO tagállamoktól - mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója az InfoRádió Aréna c. műsorában.

Donald Trump ezzel a lépéssel azt szerette volna jelezni, hogy valóban fontos kérdés Amerika számára az igazságosabb tehermegosztás. Persze nem mindegy, hogy mit mond az amerikai elnök, de neki is csak egy szavazata van a NATO-n belül. Ez azt jelenti, hogy a NATO minden ilyen kérdésben konszenzussal dönt, így ha az utolsó kis Luxemburg azt mondja, hogy nem, akkor nincsen négy százalékra való emelés - mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója.

"Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára már jelezte, hogy az már régóta világos, hogy

2025-re mindenki szeretné elérni a két százalékot, el is fogja, ez nem kérdés"

- vélekedett Tálas Péter.

Ennek ellenére olyan országok is rögtön kritikával illették Donald Trump négy százalékos ötletét, akik hivatalból "rászorulnának" erre - tette hozzá a Közszolgálati egyetem munkatársa. A Balti országok közül az észtek mondták először, hogy ez azért nem így zajlik. De közben mindhárom balti állam - lettek, litvánok és az észtek - idén teljesíti a két százalékot.

Balti államok és keleti szárny

Tálas Péter szerint a NATO fókusza döntően a balti és a keleti szárnyra fókuszál az orosz fenyegetés miatt. Az észtek, lettek, litvánok, lengyelek, románok már nagyon közel vannak a két százalékhoz. A magyarok, csehek, szlovákok még valamivel távolabb vannak.

"Én inkább kommunikációs trükknek tartom ezt az amerikai elnök részéről. A döntések túlnyomó többsége nem ezen a csúcson született meg, hanem a honvédelmi miniszterek, vagy védelmi miniszterek egy hónappal ezelőtti találkozóján döntötték el" - jegyezte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×