eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Dimona, 2018. március 20. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetülést tart a dél-izraeli Dimonában 2018. március 20-án. Netanjahu szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök sértő megjegyzést tett az Izraelben akkreditált amerikai nagykövetre, Abbász előző nap David Friedman amerikai nagykövetet kutya kölykének nevezte, ami az arab világban nagy sértésnek számít. (MTI/EPA/Jim Hollander)
Nyitókép: JIM HOLLANDER

Totális háború peremén Izrael és Irán

A totális háború peremére sodródott Izrael és Irán, azt követően, hogy Izrael eddig példátlan méretű légicsapásokat hajtott végre Szíriában található iráni célpontok ellen. Az izraeliek szerint ez válasz volt arra, hogy a szomszédban állomásozó iráni erők rakétákkal lőtték a Golán-fennsíkot.

Ez volt az izraeliek legnagyobb katonai akciója Szíriában az ottani polgárháború kezdete óta. Hajnalban harci gépek és robbanások zaja ébresztette az Izrael által megszállt és Szíria által visszakövetelt Golán-fennsík és a szíriai főváros, Damaszkusz lakosait. A hivatalosan Izraeli Védelmi Erőknek nevezett hadsereg szerint az Aszad szíriai elnökkel szövetséges iráni elit alakulat, az Al-Kudsz Dandár 20 rakétát lőtt ki a Golán-fennsíkra. A Kudsz szó Jeruzsálem arab neve és már ez is utal a felek közötti ellenséges viszonyra.

A Golán-elleni támadás nyomán mozgásba lendült az izraeli légierő, és bár már az elmúlt években több, mint 100 alkalommal bombázták ellenségeiket – a terroristának nevezett Hezbollah libanoni harcosait – Szíriában, ezúttal példátlan csapást hajtottak végre.

Izraeli gépek és rakéták Szíriában található iráni fegyverraktárakat, logisztikai központokat, hírszerzési elemző központokat és a szíriai légvédelem állásait bombázták.

A szíriai média elismerte, hogy az izraeliek célpontokat találtak el, de azt állította, hogy a legtöbb rakétájukat lelőtték.

Közben a térségben sokáig Irán meghosszabbított kezének tartott sííta Hezbollah milícia azt állította, hogy nem az irániak, hanem a szíriai kormányerők indítottak támadást a Golán-fennsík ellen. Nem világos, hogy ezzel mi a Hezbollah célja, mert egyaránt szövetségese Aszad szíriai elnöknek és Iránnak is. Az izraeliek korábbi szíriai légicsapásaikat azzal indokolták, hogy meg akarták akadályozni a Hezbollah fegyverszállításait.

Most azonban Irán – vagy legalábbis az iráni befolyást erősítő csapatok – kerültek célkeresztbe. Az Independent című brit lap megjegyzi a Golán-fennsíkra kilőtt rakétákkal első ízben támadta Irán az izraeli hadsereget és a válasz az eddigi legnagyobb konfrontáció volt a két ellenséges, de egymással nem határos ország között.

Az oroszok mellett az irániak is segítették Aszad szíriai elnököt, hogy visszaszerezze az ellenőrzést országa jelentős része felett.

Ezzel párhuzamosan nőtt azonban az Izrael és Irán közötti ellenségesség és Izrael közölte: nem tűri el az állandó iráni katonai jelenlétet Szíriában.

Iráni és szíriai kormányhű kommentátorok azzal is vádolják a zsidó államot, hogy gyakorlatilag a szunnita szélsőségesek – az Iszlám Állam és a korábbi Al Nuszra Front – szövetségeseként viselkedik, és őket soha nem támadja.

Reggel nem volt még hír arról, hogy voltak-e az izraeli ellencsapásnak áldozatai – miközben Izrael azt mondta, a Golán elleni támadásban senki sem sebesült meg. Az izraeliek értesítették a válaszcsapásról a szíriai elnökkel szintén szövetséges Oroszországot – érdekes módon Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerdán Moszkvában járt és a háborús veteránok előtt tisztelgő György-szalagot viselve megjelent a Győzelem napi katonai díszszemlén.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×