eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Lavinaszakértő: 15 percig van esély túlélésre

Lavinaszakértő: 15 percig van esély túlélésre

Olaszország középső részén sokan meghalhattak abban a Rigopiano nevű hegyi szállodában, amelyet betemetett egy lavina a szerdai földrengés következtében. Az InfoRádiónak nyilatkozó lavinaszakértő szerint ilyen szerencsétlenségre képtelenség felkészülni, és védekezni sem lehet ellene, a túlélési esély pedig 15 perc.

"Lavina akkor alakul ki, amikor a hegyen lévő hóréteg meggyengül, és vagy a saját súlya alatt megroppan, és lecsúszik a hegyről, vagy valamilyen külső hatásra megindul. Mint jelen esetben, amikor földrengés miatt következik be" - mondta az InfoRádiónak Rényi Zsolt lavinaszakértő, az iKaland munkatársa.

Legutóbb akkor volt ilyen, földrengés által kiváltott lavinakatasztrófa, amikor 2015 áprilisában Nepálban volt a hatalmas földrengés, és a hegyekből lehulló jég okozott lavinát, amely a Mount Everest alaptáborát is megrongálta, és többen meghaltak. 

A szakértő elmondta: a lavinának hatalmas ereje van, és

gyorsan eléri az óránkénti 100-120 kilométeres sebességet,

az útjába kerülő havat görgeti és tolja maga előtt, közben pedig hatalmas erővel zúdul rá az emberek által épített létesítményekre, és akkor hatalmas a pusztítás.

A szakértő szerint nem lehet védekezni a földrengés által indított lavina ellen. Más esetekben, ha az ember a hegyekben jár, a lavinabiztonságnak van bizonyos módszertana, meg lehet állapítani a hóréteg biztonságát.

"A legtöbb magashegyi lavinabalesetnél a mentésre a legtöbb esélye a közelben lévő társaknak van, mert ha eltemetett a hó, 

15 perc után minimálisra csökkenek a túlélési esélyek.

A saját magunk által kilélegzett szén-dioxid egy idő után megmérgezi az agyat. Elfogy a levegő. Ha 15 perc után érkeznek a mentőalakulatok, akkor néhány százalékra csökken a túlélés esélye" - mondta Rényi Zsolt. Hozzátette, Olaszországban most nem nagyon lehet gyors mentésről beszélni, ezért csak a szerencsén múlik, hogy hányan maradnak életben a hó alatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×