eur:
393.28
usd:
363.16
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák

Schäuble: a demagóg populizmus nem csak Amerika problémája

A demagóg populizmus nem csak az Egyesült Államok problémája, a politikai viták kultúrája a Nyugaton máshol is "aggasztó állapotban van" - írta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter az amerikai elnökválasztással kapcsolatban a Bild című lapban csütörtökön közölt vendégkommentárjában.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik legtekintélyesebb politikusaként számon tartott 74 éves miniszter kiemelte, hogy a vitakultúra állapota "valós, gyakran gazdasági" tényezőknek tulajdonítható, ami nem új fejlemény. Az sem újdonság, hogy "vannak, akiknek csak lózungok jutnak az eszébe", új viszont a "valóságtól elszigetelt véleményburkok" kialakulása, amit leginkább az interneten lehet megfigyelni.

Az internet a demagógok táptalaja és játéktere, ahol az összeesküvés-elméletek és az elitelellenesség "veszélyes keveréke" alakul ki. Legfőbb jellemzője, hogy "teljesen mindegy, van-e igazságtartalma a kijelentéseknek, a lényeg az, hogy megfelelő hőfokra hevítsék a felháborodást" - írta Wolfgang Schäuble.

A politikusoknak önkritikusan meg kell vizsgálniuk, hogy az embereket miért ragadják magukkal az üres lózungok, a látszólag egyszerű megoldások és a "nyilvánvaló hazugságok". Részben biztos azért, mert a politikai vitákat és a döntéshozatali mechanizmusokat nemigen lehet követni, de annak is van szerepe, hogy a politikai, gazdasági és társadalmi elit "nem mutat mindig jó képet magáról" - tette hozzá a miniszter.

Arról, hogy ebben a helyzetben mit lehet tenni, Wolfgang Schäuble azt írta, hogy meg kell oldani a "valós problémákat", ami azonban nem mindig megy gyorsan, a társadalomnak pedig meg kell őriznie megoldás-orientált és belátó, ésszerű hozzáállását.

Ehhez "új megállapodásra" van szükség a viták résztvevői között - beleértve a parlamenti és a sajtóban folytatott viták résztvevői mellett mindazokat is, akik "egy gyors internetes kommentárral" járulnak hozzá a vitához -, így rögzíteni kell, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni "a 21. század világának összetettségét", és tudomásul kell venni, hogy "a leegyszerűsítésnek van egy alsó határa".

El kell fogadni, hogy a világot "legitim érdekek és nézőpontok sokasága" jellemzi, és "senki sem ette nagykanállal a bölcsességet", ezért mindenkinek készen kell állnia ismeretei bővítésére.

Amennyiben a viták résztvevői nyitottak a mások nézőpontja iránt és hajlandóak átgondolni saját álláspontjukat, nehezebben érvényesül a demagóg populizmus - írta Wolfgang Schäuble, hozzátéve, hogy a jogállami demokrácia fékeiben és ellensúlyaiban is lehet reménykedni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 20:59
×
×
×
×