eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A baltás támadással megérkezett Németországba az Iszlám Állam terrorja

A Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadással megérkezett Németországba az Iszlám Állam (IÁ)terrorja - hangsúlyozta több vezető német lap szerdai kommentárjában.

A Most már nálunk is című kommentárjában a Handelsblatt című üzleti lap kiemelte, hogy a németek a felnőtt kísérő nélkül érkezett 17 éves menedékkérő által végrehajtott támadás nyomán már a saját biztonságuk érdekében is követelhetik az államtól, hogy "intenzíven" gondoskodjon az egyedül érkezett kiskorú menekültekről.

Hatvanezren vannak, és a menekültválság kezdetén önkéntesek "serege" jelentkezett, hogy vállalja a gyámságot egy-egy ilyen menekült felett, de az állami bürokrácia sok esetben ellehetetlenítette ezeket a törekvéseket.

A kiskorú menekültek védelemre szorulnak, szükségük van a szüleikre, és megfelelő nevelés nélkül könnyen az olyan "bűnbandák" befolyása alá kerülnek, mint az IÁ. Túlnyomó többségük ugyan betartja a törvényeket, de sokan erőszak és bűncselekmények révén tűnnek ki a tömegből. A veszély nagyságát pedig mutatja, hogy kilencezer gyermek- és fiatalkorú menekült "egyszerűen eltűnt Németországban" - hangsúlyozta a Handelsblatt, hozzátéve: sovány vigasz, hogy a hatóságok szerint a többszörös regisztráció miatt a valós szám ennél alacsonyabb lehet.

A Die Welt című konzervatív lap Azonosítatlanul Ochsenfurtban című kommentárjában kiemelte: úgy tűnik, történt valamiféle kapcsolatfelvétel az IÁ-val, és ezt a hatóságok nem vették észre, és úgy tűnik, vannak kommunikációs csatornák, amelyeket az állam nem ismert. "Ez nem jó hír" - húzták alá.

Angela Merkel azt mondta, hogy az emberek aggódnak a terrorveszély miatt, most viszont megtörtént "német földön az első merénylet, amelyet az IÁ vállalt magára", így az aggodalom mellett félelem is van már. Ebben a helyzetben ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg az az érzés is, hogy az állam "sötétben tapogatózik" - írta a Die Welt.

A liberális Der Tagesspiegel Fiatal, magányos, fogékony című kommentárja szerint a támadás miatt az a kérdés is előkerül, hogy növelte-e a terrorveszélyt Angela Merkel menekültpolitikája. Az ilyen kérdéseket meg kell vitatni, nem lehet előlük visszahúzódni egy "ideológiai csigaházba" - áll a kommentárban, amely szerint "tanulság és figyelmeztetés", hogy a kölni szilveszteri támadások után "bizonyos összefüggések szégyenletes módon figyelmen kívül maradtak".

A kérdés megválaszolásához a többi között az is szükséges, hogy az ember belehelyezkedjék a kiskorú menekültek helyzetébe. Aki 15 évesen a családja nélkül megérkezik egy "nagyon-nagyon idegen országba", nem beszéli a nyelvet, magányosnak és elhagyatottnak érzi magát és "a vallása miatt potenciális terroristának nézik", az eléggé fogékony lehet a "rossz üzenetekre és a vallási indoktrinációra".

Minden egyes menekült, aki belekerül ebbe a "végzetes körforgásba", eggyel több a kelleténél, és mivel egyetlen egy radikalizálódott ember is hihetetlen károkat tud okozni - amit Orlando vagy Nizza, és most már Würzburg példája is mutat -, senkit sem szabad szem elől téveszteni, mert ha az eleve adott terrorveszély a menekültek semmibevételével jár együtt, egyszer majd igennel kell válaszolni a kérdésre, hogy növelte-e Angela Merkel menekültpolitikája a terrorveszélyt - emelte ki a Der Tagesspiegel.

A 17 éves támadó hétfő este baltával és késsel rátámadt egy vonat utasaira Würzburg közelében. Négy embert megsebesített, majd leszállt a többi utas által vészfékkel megállított vonatról, és megsebesített még egy embert. Rárontott az előállítására érkezett különleges rendőri egységre, ezért a kommandósok lelőtték.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×