eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Orbán Viktor a washingtoni atomcsúcson: Komolyan vesszük a terrorfenyegetést

A magyar kormány komolyan veszi a terrorfenyegetést, és megtette a szükséges intézkedéseket - közölte a washingtoni atomcsúcson résztvevő Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának pénteken adott interjújában.

Orbán Viktor az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: a magyar kormány komolyan vesz mindenfajta terrorfenyegetést. Arra az információra, melyet a napokban a The Washington Times című lap közölt, miszerint az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet név szerint Magyarországot is megfenyegette, azt mondta:

"nem lehet egy ilyen fenyegetést nem komolyan venni".

Orbán Viktor kifejtette, hogy a magyar kormány megtette a szükséges intézkedéseket, kapcsolatban áll az európai és az amerikai illetékes szervekkel. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a kormány tizenöt pontos terrorellenes akciótervét az ellenzéki pártok is támogatják.

A magyar kormányfő a nukleáris biztonságról szóló csúcstalálkozó alkalmából péntek délelőtt kétoldalú tárgyalásokon vett részt. Először Grúzia elnökével folytatott megbeszélést.

Barack Obama az atomcsúcson

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a közös erőfeszítéseknek köszönhetően a mapi napig egyetlen terrorszervezetnek sem sikerült atomfegyverre vagy "piszkos bombára" szert tennie. Felszólította azonban a világ vezetőit, hogy erősítsék meg a nukleáris létesítmények védelmét.

Obama emlékeztetett arra, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet régóta nukleáris anyagok beszerzésére törekszik, és "a párizsi és a brüsszeli merényletekben érintett személyek filmre vették egy nukleáris létesítmény tisztségviselőjét". Az amerikai elnök ezzel arra utalt, hogy a belga és nemzetközi sajtó tájékoztatása szerint a március 22-án Brüsszelben elkövetett robbantásokat magára vállaló Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet brüsszeli sejtje "piszkos bombát" - radioaktív anyagot hagyományos töltetek felrobbantásával szétszóró fegyvert - akart előállítani, és ennek érdekében az el-Bakraoui fivérek filmeztek egy belga atomszakértőt.

Ibrahim el-Bakraoui az a terrorista, aki felrobbantotta magát a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, testvére, Khaled pedig nem sokkal később a brüsszeli metróban követett el öngyilkos merényletet. A hivatalos információk szerint a terrortámadások 32 halálos áldozatot szedtek és további 340-en megsebesültek.

Az amerikai elnök szerint kétségtelen, hogy ha az Iszlám Állam "őrültjei" nukleáris fegyverhez jutnának, felhasználnák arra, hogy a lehető legtöbb emberrel végezzenek. Obama hozzátette, a csúcstalálkozón "a Brüsszelben lezajlott borzasztó tragédia fényében" az Iszlám Állam elleni további lépésekről is tanácskoznak.

Leszögezte, hogy a terroristák számára nehezebbé válhat a nukleáris anyagok beszerzése a hamarosan hatályba lépő, 102 ország által ratifikált "kulcsfontosságú szerződés", a nukleáris anyagok fizikai védelméről szóló egyezménynek köszönhetően.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×