eur:
394.06
usd:
363.79
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Elítélték Slotát magyarellenes kijelentéseiért

Magyarellenes kijelentéseiért 150 ezer dolláros büntetésre ítélte Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt elnökét San Francisco egyik megyei bírósága. Az ítélet Kalifornia állam egyik törvényére hivatkozik, amely nemzetközi érvényességű, és bünteti a gyűlöletbeszédet.

Ján Slota kaliforniai felperese az ottani Magyar Polgári Párt képviseletében Varga Béla, aki a most megítélt 150 ezer dollárt a Magyar Koalíció Pártjának számlájára szeretné átutalni.

A beadvány szerint a nemzeti párt elnöke magyarellenes kijelentéseivel idegengyűlöletet szított.

A megítélt bírságot csak akkor lehet behajtani Slotától, ha a felperes kérvényezi a szlovák bíróságtól az ítélet végrehajtását; ez eddig nem történt meg.

A pozsonyi Új Szó értesülése szerint a felperes még nem fordult beadvánnyal a szlovák hatóságokhoz, ám Slotára már most egyfajta korlátozások érvényesek, ugyanis ameddig nem fizeti ki a bírságot, gondjai lehetnek az amerikai vízum kiváltásával.

A lap úgy tudja: csak kivételes esetekben juthat beutazási engedélyhez olyan személy, akit az Egyesült Államokban polgári per során elmarasztaltak. Slota egyelőre nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×