eur:
394.44
usd:
364.04
bux:
73649.92
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Európa 1956-ra emlékezik

Romániában és Szlovákiában is megemlékeztek a határon túli magyarok az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójáról. Erdély és a Partium számos településén istentiszteletekkel, iskolai vetélkedőkkel, műemlékavatásokkal és történelmi előadásokkal ünnepeltek. A felvidéki magyarok emlékesteket, konferenciákat, koncerteket, fáklyás felvonulást, gyertyagyújtást és koszorúzást szerveztek az évfordulón.

Az írások, történeti kutatások azt hangsúlyozzák, hogy Szlovákiában nem, vagy csak alig történt az erdélyi és a vajdasági megmozdulásokkal összehasonlítható esemény, de lélekben minden szlovákiai magyar a budapesti forradalmárokkal rokonszenvezett.

Párizsban hálaadó szentmisét mutatott be a francia főváros érseke a Notre-Dame katedrálisban az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulója alkalmából. André Vingt-Trois úgy fogalmazott: a magyar hősök az első rést ütötték a szovjet birodalmon. Az érsek felidézte, hogy 50 évvel ezelőtt több ezer fős szolidaritási tüntetéseket tartottak Párizsban, továbbá segélycsomagokat küldtek a magyar népnek.

A szentmisével egy időben az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottság Sujánszky Jenő elnökletével megkoszorúzta a párizsi Diadalívnél az ismeretlen katona sírját a hősi halált halt magyar szabadságharcosok és a kivégzett mártírok tiszteletére.

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc jelentőségét méltatták üzeneteikben a világ számos országának vezető politikusai az esemény 50. évfordulóján.

António Guterres, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa levelében azt hangsúlyozta: a forradalom hatására több ország is a magyar menekültek befogadásáról döntött és arra késztette az államokat, hogy később is hatékony megoldásokat találjon a menekültügyi válságokra.

Robert Fico szlovák miniszterelnök arról írt: a magyar forradalom elnyerte a világ népeinek szimpátiáját és szolidaritását, köztük Szlovákiáét is. Hozzátette: az elmúlt ötven év fejleményeit igazolja az a tény, hogy az emberek vágya a szabadság iránt még a legkegyetlenebb elnyomásnál is erősebb.

Calin Popescu-Tariceanu román miniszterelnök levelében úgy fogalmaz: az 1956-os magyar forradalom megerősítette az emberekben azt a hitet, hogy a történelmet helyes pályára lehet állítani.

Janez Jansa szlovén miniszterelnök a dokumentumban azt írja: az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc vezetőinek és résztvevőinek áldozatvállalása jutalmaként Szlovénia, Magyarország, és további hat közép- és kelet-európai ország léphetett be az Európai Unióba.

Aigars Kalvitis lett miniszterelnök üzenetében azt közölte: az 1956-os forradalom sok kelet-európai nemzet vágyát fejezte ki, hogy visszanyerje országa szabadságát és függetlenségét.

Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök arról ír: az 1956-os év úgy él, mint a magyar forradalom esztendeje és nyomokat hagyott országában a magyarok ellenállása a szovjet elnyomással szemben.

Kostas Karamanlis görög miniszterelnök üzenetében azt hangsúlyozta: az 1956-os magyar népfelkelés történelmi fontosságú esemény nem csak Magyarország, hanem Európa számára is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×