eur:
393.02
usd:
354.41
bux:
72384.78
2024. szeptember 4. szerda Rozália
Business analysis stock graph backtest in crisis covid-19 for investment in stockmarket and finance business planning selective stock for Stockmarket crash and Financial crisis
Nyitókép: TERADAT SANTIVIVUT/Getty Images

Az egész világot magával rántotta az Nvidia példátlan értékesése

Jelentős esést szenvedtek el a világ tőzsdéi szerdára virradóra, az értékpapírpiacokat alapvetően a technológiai óriáscégek, és a chip- és félvezetőgyártók mélyrepülése húzta le. A kaliforniai székhelyű Nvidia számítástechnikai vállalat értéke csaknem 10 százalékát vesztette el. A Portfolio elemzője azt mondta: a folyamatok mögött az áll, hogy korábban túlzott optimizmussal magas növekedést áraztak be a befektetők ezekbe a papírokba.

Kedden az európai tőzsdéken mérsékelt esés volt látható. A rossz hangulat valahogy átragadt az amerikai piacra, az ottani vezető részvényindexek viszont még nagyobb esést produkáltak; a Standard & Poor's 500 tőzsdeindex több mint 2 százalékot, a NASDAQ részvénypiac pedig 3 százaléknál is többet veszített az értékéből – ismertette az InfoRádióban Nagy Viktor, emlékeztetve: bár a múltban többé-kevésbé jellemzőek voltak a hasonló mértékű esések az utóbbi hónapokban relatíve nyugalomban teltek a kereskedési napok, vagyis ritkábbá váltak a hasonló mínuszok.

Idén két alkalommal, július végén és augusztus elején estek ennél is nagyobb mértékben az amerikai tőzsdék. Sőt, az S&P 500 index esetében csupán három kereskedési nap említhető 2022 decembere óta, amikor 2 százaléknál nagyobb mínuszt produkált – emelte ki a Portfolio elemzője, megismételve: tehát a mostani egy relatíve ritka esemény.

A keddi folyamat folytatódott szerda reggel az ázsiai részvénypiacon, ahol többnyire 1 százalék körüli esések voltak láthatóak, de például Japánban, ahol az augusztus eleji fekete hétfő miatt – amikor 12 százalékot zuhant a Nikkei egy nap alatt, emiatt ott rendkívül volatilis azóta kereskedés –, kiemelt befektetői figyelem irányul a tőzsdére, 4 százalék volt a mínusz.

Ami az európai tőzsdéket illeti, szerda reggel mérsékelt esésben voltak, 1 százalék alatti mínuszokkal. A BÉT is „lefordult”, gyakorlatilag minden blue chip értéke esett, vagyis alapvetően nem jó a hangulat, de azért összességében inkább mérsékeltnek nevezhető az esés – jegyezte meg.

A zuhanást elsősorban az idézte elő, hogy a világ vezető csipgyártója, az Nvidia részvényei közel 10 százalékot vesztettek értékükből, ami azt jelenti, hogy a vállalat egy nap alatt 279 milliárd dollárt vesztett az értékéből (ez több, mint a devizaárfolyamon mért éves magyar GDP).

Ekkora esés egy amerikai vállalat értékében még soha nem volt

– húzta alá Nagy Vikor.

Mindez arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen hatalmasat nőttek az amerikai cégek, ezek piaci súlya is nagy lett, és ha náluk esés bontakozik ki, akkor magával ragadja az egész tőzsdét. A Portfolio elemzője példaként említette, hogy az Apple piaci értéke jelenleg közel 3400 milliárd dollár, az Nvidia a keddi esés után 2650 milliárd dollárt ér, az Alphabet 2000 milliárd dollár. Így amennyiben ezeknél a technológiai cégeknél esés rajzolódik ki, magukkal rántják az egész piacot.

A zuhanás másik oka, hogy érkezett egy, a vártnál rosszabb amerikai makroadat (a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index), ami alapján nagyon úgy tűnik, hogy az egész szektor, a feldolgozóipar recesszióban van. Ez pedig akár ez arra is utalhat, hogy az amerikai gazdaság jelentősebb lassulást fog elszenvedni a következő időszakban.

Felmerül a kérdés, miért épp techcégeket érintett a bezuhanás. Nagy Viktor szerint

nagyon nagy adag optimizmus, egy rendkívül hosszú távon fennmaradó magas növekedés lett beárazva ezekbe a techrészvényekbe, azon belül is a chipgyártókba.

Most pedig ez a túlzó optimizmus kezdett kiárazódni ezekből a papírokból. Az Nvidia egyébként nemrég tette közzé friss negyedéves számait, amelyekben „bivalyerős” aktuális árbevétel és profit szerepelnek, ám a közzétett menedzsment várakozások a piaciak alatt voltak.

„Vagyis egy olyan várakozás épült fel a piacon, amelynek ezek a cégek nagyon úgy tűnik, hogy nem tudnak megfelelni. Másrészt az is látszik, hogy a mesterséges intelligencia tartósan velünk fog maradni, ám ez a jelenben rendkívül magas költségeket jelent, amelynek a megtérülése még nem igazán látszik” – zárta gondolatait az elemző

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×