eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Semiconductor and circuit board with data flowing.
Nyitókép: Yuichiro Chino / Getty Images

Koi Tamás: százmilliárdokat fektet a chipgyártásba Kína

Egy minden eddiginél nagyobb összegű állami támogatási alapot hozott létre Kína a saját félvezetőgyártásának felzárkóztatására - írta legújabb cikkében a HWSW online informatikai hírmagazin. Az ügy hátterét a lap szerkesztője Koi Tamás világította meg az Inforádióban.

Kína is önellátó akar lenni a chipgyártásban, akárcsak az Amerikai Egyesült Államok és Európa - mondta az Inforádióban Koi Tamás. Mint mondta Kína elsősorban a nagy komplexitású chipek gyártásában nem önellátó. Olyan nagyon összetett áramkörökre kell gondolni, amelyek adatközpontokban működnek.

"Mostanában sokat beszélünk a mesterséges intelligenciáról, amelyeket rendkívül összetett szerverhálózat működtet a háttérben. Ezekhez kellenek a nagy komplexitású és bonyolult chipek. Ellenben ezek nagyon drágák és Kína számára jelenleg ez a technológia elérhetetlen" - magyarázta a HWSW munkatársa. 2009-től ugyanis egyre komolyabb embargós nyomás alatt áll Kína az Egyesült Államok részéről. Így az amerikai Nvidia, amelyik ezeket a mesterséges intelligencia gyorsító processzorokat a világon a legnagyobb mennyiségben gyártja, nem szállíthat Kínának.

"Kína ezért hozott létre egy 47,5 milliárd dolláros dotációs alapot" - tette hozzá a szakújságíró.

A pénzt kínai állami befektetők adják össze, többek között a Kereskedelmi Minisztérium, a Kínai Befektetési Bank, és más nagy pénzintézetek. "Azonban ezt nem úgy kell elképzelni, hogy ezt a pénzt ajándékba kapják az iparági szereplők, hanem vagy vissza nem térítendő támogatásként, vagy kedvezményes hitelek formájában juthatnak hozzá" - tette hozzá a szakújságíró.

Koi Tamás elmondta: az is előfordulhat, hogy a juttatást adókedvezmények formájában vehetik igénybe a fejlesztő cégek. Ezeket a helyi önkormányzatok biztosítják azért, hogy az ő régiójukban épüljön egy gyár. Az adókedvezmény azért éri meg az önkormányzatnak,

mert egy új gyár felpörgeti a helyi ipart, a munkaerőpiacot, élénkíti a gazdaságot és számos egyéb hozadéka lehet.

A HSWS szaklap munkatársa úgy vélte, a kínaiak minden bizonnyal a félvezetőgyártáshoz nélkülözhetetlen levilágító egységek előállítására koncentrálnak mivel ezeket a berendezéseket az amerikai szankció miatt nem tudják beszerezni a holland és a japán cégektől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×