eur:
392.79
usd:
363.39
bux:
72242.88
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Fuel cap with H2 hydrogen technology symbol
Nyitókép: Animaflora/Getty Images

Lepsényi István: már idén megépülhetnek itthon az első hidrogén-töltőállomások

Az energiaválság segíthet a hidrogén-meghajtás elterjedésének – véli a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke, aki szerint idén megépülhetnek Magyarországon az első állandó töltőállomások is.

2022 egy felgyorsuló, előkészítő év volt, de 2023-ban már működő rendszerek lesznek, és megkezdődik a hidrogén felhasználása ipari méretekben – mondta Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke.

A szervezet vezetője emlékeztetett, a hidrogéntechnológia egy komplex tudomány, például a mobilitás esetében egy időben kell rendelkezésre állnia a zöld hidrogénnek, a töltőállomásoknak és a járműveknek, nem beszélve a kiképzett szakemberekről, mindez pedig egy szoros, összehangolt munkát igényel.

Az elnök elmondása szerint egy-két hidrogénmeghajtású személygépkocsi már Magyarországon is akad, a haszongépjárművek területén az európai gyártás is elindulhat, jelen pillanatban főként Dél-Koreából és Japánból lehet azokat beszerezni. Emellett a vasúti közlekedésben Németországban már működnek a hidrogénes szerelvények. Megjegyezte, remélhetőleg Magyarországon is hamarosan elindulnak a megrendelések. "A járművek megjelenésének az elején vagyunk" – fogalmazott Lepsényi István.

Meglátása alapján a magyar célkitűzések nagyon ambiciózusak: 2030-ra mintegy húsz töltőállomást kellene létesíteni, ezek előkészítése a HUMDA Magyar Mobilitásfejlesztő Ügynökség révén már halad. Ideiglenes töltőállomások már vannak, de idén akár az első néhány végleges telepítése is megkezdődhet – tette hozzá a szakember.

A szövetség elnöke úgy véli, az energiaválság lökést ad a megújuló energiák, köztük a hidrogéntechnológia alkalmazásának. Ahogy növekszik az előállításuk, úgy növekedhet Magyarország energiafüggetlensége is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×