eur:
394.88
usd:
367.09
bux:
71521.18
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
New York, 2011. december 22.A Standard and Poors (S&P) hitelminősítő intézet irodája New Yorkban a 2011. december  8-án készült archív felvételen.  2011. december 21-én a S&P megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól. A besorolás az eddigi BBB mínuszról BB pluszra változott. (MTI/EPA/Justin Lane)
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Forintárfolyam: Magyarország felé veszik az irányt a felhők – hitelminősítői gúnyában

Technikai okai is vannak annak, hogy december végén úgy tűnt, tartósan erősödött a forint árfolyama az euróval szemben, miközben a dollár tovább gyengült. Arról, hogy milyen tényezők mozgatják a hazai fizetőeszköz árfolyamát és tartósan gyenge maradhat-e a dollár, Beke Károly, a Portfolio elemzője beszélt az InfoRádióban.

Ha csak az év utolsó két hetét nézzük, elsősorban az alacsony devizalikviditásnak volt köszönhető, hogy erősödni tudott a forint Beke Károly, a Portfolio elemzője szerint; a befektetők egy része ilyenkor már lezárja az évet, nem kereskedik, stabilabbak az árfolyamok.

Az október óta tartó erősödésnek (430-400) alapvetően szerinte két oka volt:

  1. az MNB 500 bázisponttal, 18 százalékra emelte az irányadó kamatot, ezzel megdrágította a forint elleni short pozíciók felvételét
  2. a dollár a várakozásokkal ellentétben gyengülésnek indult (9 százalékos gyengülésben van az euróval szemben).

"Megfigyeltük már korábban, hogy

amikor a dollár erősödik, a forint gyengül.

Azt lehet mondani, hogy a magyarspecifikus kockázatok csökkenése segítette a forinterősödést, erre rásegített a dollár gyengülése. Hogy ez így marad-e, nem lehet tudni, ha jósolni tudnánk, valószínűleg nem itt ülnénk" – jegyezte meg Beke Károly, aki szerint "jöhetnek még rázós idők a forint szempontjából", ami persze nem azt jelenti, hogy el lehet búcsúzni a 400 forintos euró szintjétől, és itt most már erősödés lesz, már csak azért sem, mert az infláció szerte a világon már csökken, nálunk viszont még mindig emelkedik – részben a brüsszeli folyósítási bizonytalanság miatt is.

További fontos tényezőként arra is felhívta a figyelmet, hogy

heteken belül két hitelminősítő is Magyarországra érkezik, felülvizsgálva az ország adósbesorolását.

"Január 20-án a Fitch, 27-én pedig az S&P jön. A korábbi utalások alapján van arra esély, hogy akár kilátásrontás vagy leminősítés is történik" – vázolta Beke Károly.

Ha pedig ez megtörténik, az a forintra is negatív hatással lehet, de az is lehet, ezt már beárazta a piac.

Az pedig még kevésbé megjósolható szerinte, hogy mi lesz a dollár–euró viszonyban, azon is múlik, hogy "melyik jegybank rántja félre először a kormányt" és vet véget a kamatemelési periódusnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×