eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
NEW YORK CITY, NY - OCTOBER 10: Robert Kiyosaki attends Why We Want You to Be Rich: Two Men-One Message Authored by Donald Trump and Robert Kiyosaki New York City Press Coverage at Multiple Locations on October 10, 2006 in New York City. (Photo by Matt Carasella/Patrick McMullan via Getty Images)
Nyitókép: Matt Carasella/Patrick McMullan via Getty Images

Újabb vészjósló figyelmeztetés a tőzsdék összeomlására

Robert Kiyosaki üzletember szerint „a közelgő összeomlásban sokan fel fognak nőni, és sokan el fognak pusztulni”.

Az orosz–ukrán háborúnak és az energiaválságnak, a koronavírus-helyzet kínai alakulásának és az ingatlanpiaci nehézségeknek, a világszerte elharapódzó inflációnak és a jegybankok sorozatos kamatemeléseinek, illetve az egyre reálisabb recessziós félelmeknek köszönhetően 2022 korántsem a tőzsdék éve: a vezető amerikai részvényindexek közül az S&P 500 15,5 százalékot zuhant, a Dow a novemberi meredek visszapattanás ellenére 5,9 százalékkal lejjebb került, de a legnagyobb mértékben a tech-túlsúlyos Nasdaq sínylette meg ezt az időszakot, a börze 27,9 százalékot esett eddig idén.

A széles körben ismert, befektetői hozzáállásra és pszichológiára fókuszáló „Rich Dad Poor Dad” szerzője, Robert Kiyosaki szerint azonban

még nem vagyunk a végén a rossz időknek,

éppen ezért érdemes mielőbb fejben felkészülni mindenre. A guru már korábban, október elején is kongatta a vészharangot, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi visszaesés kifejezetten súlyos lehet. Akkor úgy fogalmazott, hogy ez lesz a világtörténelem legnagyobb összeomlása, ugyanis soha nem volt még ennyire felpumpálva a globális adósság – idézi a Portfolio.

Azóta a Twitteren figyelmeztette követőit, hogy a közelgő összeomlásra érdemes minél előbb mentálisan felkészülni. Többek között azt írta: „Ebben a közelgő összeomlásban sokan fel fognak nőni, és sokan el fognak pusztulni.”

A kínai és amerikai ingatlanpiaci nehézségek közepette a nagy sikerű könyvének egyik tézisére is felhívta a figyelmet, miszerint „a házad nem egy (vagyon)eszköz”, hozzátéve: „2008-ban összeomlott a lakáspiac. 2022-ben összeomlanak a lakáspiacok.” Vagyis a meglátása szerint a helyzet súlyosabb lehet a 2008-asnál, most ugyanis az amerikai nehézségek mellett a kínai piaccal is komoly problémák vannak.

Robert Kiyosaki a közösségi oldalán az arany és ezüst vásárlására biztatja a nagyérdeműt, de a bitcoint is előnyben részesíti. „A kamatemelés megöli a gazdaságot. A részvény, kötvény és ingatlanpiac összeomlik. A Fed meghátrál. Vegyél aranyat, ezüstöt és bitcoint, mielőtt a FED meghátrál” – írta egy tweetjében. Megemlítette viszont azt is, hogy bár az arany, az ezüst és a bitcoin

megvédheti az ember vagyonát, a jövedelmét nem.

A Portfolio arra emlékeztet, hogy az idei év árfolyamalakulásait tekintve nem mondható el, hogy biztos menedékül szolgáltak volna a nemesfémek a befektetők számára, az arany árfolyama 2022-ben mintegy 14,7 százalékkal csökkent, de a háború kitörése okán látott márciusi lokális csúcsponthoz képest már 42 százalékot esett a jegyzés. A bitcoin esetében pedig még kétségbeejtőbb a helyzet, a likviditási botrányok és a kriptotőzsde-csődök közepette a 16 000 dolláros szint közelébe esett az ára, ami éves szinten 64,4 százalékos zuhanásnak felel meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×