eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Sorra jöttek a csődök a kriptopiacon, de van egy furcsaság

A 3000 milliárd dolláros kriptopiacon egymást érték idén a csődök, az eszközök összességében értékük 72 százalékát elvesztették - és mégsem csapta meg az összeomlás szele a globális pénzpiacokat. De nem lesz ez mindig így.

A Voyager kriptotőzsde, a Celsius kriptohitelező, a Three Arrows hedge fund és legutóbb az FTX kriptotőzsde bedőlése nem vetett hullámokat a "mainstream" pénzpiacokon. Ennek magyarázata az, hogy a kriptotér egyelőre meglehetősen körkörös: a kriptobankok betétet gyűjtenek, hitelt vesznek fel egymástól, kölcsönöznek egymásnak, kereskednek - de csak maguk között, de nem lépnek kapcsolatba a reálgazdasághoz kötődő cégekkel - idézte a vg.hu Gary Gorton (Yale Egyetem) és Jeffery Zhang (Michigani Egyetem) közös tanulmányát.

A két kutató szerint egyébként kriptopiacokon a pánikok és csődök a klasszikus mintázatot követik, hiszen a befektetők természete nem különbözik ott és a régi vágású bankárok uralta patinás tőzsdeparketteken. Olyannyira nem, hogy a mostani kriptocsődök az 1837 és 1863 közötti Amerikára emlékeztetnek.

A két professzor mindazonáltal úgy véli, hogy néhány év múlva az ilyen bedőlések már jóval pusztítóbbak lehetnek, tekintettel a szabályozók azon törekvésére, hogy kanalizálják a kriptopénzek áramlását, valamint a bankárokra nehezedő befektetői nyomásra, hogy fogadják el a kriptót.

Komoly visszatartó erő volt eddig a "hagyományos" finanszírozóknak a kriptopiac rossz híre, illetve hogy nem szálltak be a kriptospekulációkba olyan, sokak által követett befektetők, mint Warren Buffett vagy Jamie Dimon (a JPMorgan Chase – a négy nagy amerikai bank közül a legnagyobb – elnök-vezérigazgatója). Igaz, a blokklánc-technológiába a JP Morgan is befektetett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×