eur:
394.87
usd:
367.61
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Liquified Natural Gas Floating Storage Unit (LNG FSU) Moored to the Jetty.
Nyitókép: Felix Cesare/Getty Images

Nagy vevői vannak az orosz LNG-nek Európában

Jelentős mértékben csökkent az orosz energiahordozók importja az Európai Unióban és Nagy-Britanniában, de cseppfolyósított földgázból egyre több érkezik Oroszországból.

20 százalékkal több cseppfolyósított földgázt vásároltak az uniós országok és Nagy-Britannia március elseje és október elseje között mint 2021-ben – állapította meg a Rystad Energy ügynökség. A cseppfolyósított földgáz behozatal értékét 1 és 2 milliárd dollár közé teszi a CNN gazdasági rovata, vagyis nem igazán jelentős tételről van szó, de önmagában a jelenség érdekes. Az elemzésből kiderül, hogy a háború Ukrajnában csak felgyorsította ezt a folyamatot, melyet az energiaválság indított el a múlt év szeptemberében – idézi a hvg.hu.

Felidézik, miután hiány alakult ki a földgázból, az orosz nyersanyag importja megkétszereződött, és 1,2 millió tonnára növekedett. Azt követően, hogy leállt a gázszállítás az Északi Áramlat 1 vezetéken, az európai államok mindenünnen rohamtempóban kezdtek el cseppfolyósított földgázt vásárolni – akár a szankciók által sújtott Oroszországból is.

Az LNG-export nem a Gazprom biznisze, hanem a magánkézben lévő Novateké, Oroszország második legnagyobb földgázkitermelő vállalatáé,

jegyzi meg az elemzés, arra is kitérve, hogy cseppfolyósított földgázból Oroszország a negyedik legnagyobb exportőr.

Ez Európa importjának mintegy a 15 százaléka – mondja a Rystad Energy elemzője, aki szerint ez az arány jövőre is megmarad. (Ismeretes, az európai szankciók egyelőre nem érintik a földgázt, mert az túlságosan is jelentős olyan uniós tagállamok energia gazdálkodásában, mint például Németország vagy éppen Magyarország.)

  • Elsősorban Belgium, Franciaország és Spanyolország vásárolja az orosz LNG-t.
  • Az EU-ba érkező LNG legnagyobb forrásai sorrendben: Egyesült Államok, Katar, Oroszország. Az USA-ból csaknem háromszor annyi cseppfolyósított földgáz érkezik Európába, mint Oroszországból.

Az Európai Unió LNG-importja elérte a 86 millió tonnát, ez 47 százalékos növekedést jelent. Az eredmény: sikerült feltölteni a gáztárolókat 95 százalékra az Európai Unióban. Sok szállítóhajó ezért várakozik a kontinens körül, nem tudja ugyanis az európai rendszer olyan gyorsan befogadni és elszállítani az LNG-szállítmányokat.

A Nemzetközi Energia Ügynökség korábban megállapította, hogy a fűtési szezon után, amikor meg kellene kezdeni a tárolók feltöltését, földgázhiány lehet. Épp ezért az orosz cseppfolyósított földgáz jövő télen is fontos szerepet játszhat Európa energiaellátásában – állapítják meg egyöntetűen azok a szakértők, akik a CNN gazdasági rovatának nyilatkoztak.

Kinek nem jut elég dízel és gáz Európában egy hideg tél esetén? Erről is beszélt nemrégiben Pletser Tamás, az Erste Bank olaj és gázipari elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×