eur:
394.61
usd:
365.52
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
engineer working on checking equipment in solar power plant on the roof, Solar energy technology concept  and The energy concept of the universe and galaxies
Nyitókép: Pramote Polyamate/Getty Images

Napelemes igénylés: érdemes még próbálkozni?

Október 31-én lezárul a hálózatra csatlakozás lehetősége az új napelemes rendszerek telepítői előtt. Ennek hiányában korlátozottan vagy sokkal nagyobb költséggel tudják kiaknázni a napenergiában rejlő lehetőségeket. De vajon tudja-e majd tartani az előírt határidőket az is, aki most próbálkozik?

Már csak egy munkanapjuk – a pénteki – maradt jelezni a szolgáltatóknál napelemes rendszer telepítésére vonatkozó igényüket azoknak, akik ezzel szeretnének érdemben spórolni rezsijükön.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a kormány két hete jelentette be, hogy felfüggeszti az új telepítésű lakossági napelemes rendszerek hálózati csatlakozásának lehetőségét arra hivatkozva, hogy az elektromos hálózat nem bírja kezelni a sok időjárásfüggő kapacitást, ami akár az ellátás biztonságát is veszélyeztetheti. Az erről szóló rendelet szerdán este jelent meg, ebben szerepel az október 31-i dátum, és csak az ezt megelőzően beadott igényekre teszik lehetővé a hálózatra csatlakozást.

Sok napelemes cég biztatja a lakossági felhasználókat, használják ki még az utolsó napokat is az igények beadására, mert ezt követően bizonytalan, hogy mikor lesz újra – ha egyáltalán lesz – ilyen lehetőség. De milyen esélyekkel indulnak ők? Vajon érdemes még belevágni? A Hvg.hu iparági szereplőket megkérdezve próbált választ kapni a kérdésekre.

Az EU Solar alapító ügyvezetője bízik abban, hogy a szolgáltatók még befogadják az utolsó perces igényeket is, és szerinte semmi nem indokolja, hogy az eddigi gyakorlathoz képest módosítsanak az elbírálások kimenetelén, vagyis várhatóan nem változik a korábbi tapasztalataik alapján mindössze 2,8 százalékos elutasítási arány. A cégvezető szerint, ha valaki napelemben gondolkozik a következő 1–2 évben, még úgy is érdemes lehet beadni az igényt, ha egyelőre nincs meg hozzá a tőkéje – olvasható.

A lap más iparági forrásai ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy áramszolgáltatónként és területenként is változik, hogy ki milyen eséllyel kapja meg a csatlakozási engedélyt, vagy ha meg is kapja, milyen esélyei vannak még időben kiépíttetni a rendszert. Van például olyan szolgáltató – az MVM –, ahol az igény bejelentése és annak jóváhagyása után egy év áll az érintett rendelkezésére, hogy megvalósítsa a beruházást, és csatlakozzon a hálózathoz, más szolgáltató viszont kevesebb időt – például az E.On 3 hónapot – ad ugyanerre.

Az ágazat leterheltségét tekintve tehát van kockázata, hogy esetleg nem tudja határidőre megvalósítani a beruházást. A lap forrása jelezte, aki most vágna bele, annak kisebb az esélye, hogy például beleférjen a 3 hónapos kivitelezési határidőbe, és bár a szolgáltatók elvi lehetőséget biztosítanak ennek meghosszabbítására, ez nem garantált.

Szolnoki Balázs Ádám, a Manap iparági egyesület elnöke szerint ettől függetlenül is van értelme beadni az igényt, mert aki nem adja be, az rosszabbul járhat. A szerdán megjelent rendeletet egyébként úgy véleményezte: „Ez a go and stop effektus, a lehető legrosszabb, ami történhet.”

A cikk mások mellett arra is kitér, hogy a napelemes állami pályázaton indulók esetében sem garantált, hogy élni tudnak majd a betáplálás lehetőségével.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×