eur:
394.87
usd:
367.64
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Magyar Bankszövetség: a kamatstop már a GDP bővülését veszélyezteti

A kormánynak ki kellene vezetnie a kamatstopot, mert az piactorzító és aránytalanul nagy terheket ró a pénzintézetekrek – mondta Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese.

A kamatstop féléves meghosszabbításának terhe megközelíti egy teljes évi bankadó összegét és mintegy 70 milliárd forintos veszteséget jelent a pénzügyi szektornak – mondta Sütő Ágnes. Azt is közölte, hogy ezzel együtt a bankok éves többletterhe már meghaladja az 500 milliárd forintot, ami nagyságrendileg a pénzintézetek teljes, tavalyi éves eredményével azonos.

A Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese arról is beszélt, hogy az általános gazdasági nehézségek a hitelintézeteket is ugyanúgy sújtják, mint a gazdaság többi szereplőjét. Ráadásul a háborús helyzettel összefüggő recessziós kockázatok miatt a bankoknak külön céltartalékot is kell képezniük, ami tovább növeli a terheiket.

Sütő Ágnes azt mondta, hogy az extra terhek miatt körülbelül 4000 milliárd forintnyi hitel kihelyezése hiúsul meg. Ez pedig azt jelenti, hogy

elveszítjük a GDP bővülésének 1 százalékát

– tette hozzá a bankszövetség főtitkárhelyettese.

Emlékeztetett rá, hogy a bankszektornak elemi érdeke a hitelezés fenntartása és az ügyfelek fizetőképességének megőrzése, de ugyanígy kötelessége a betétesekkel és a tulajdonosokkal szemben a prudens működés, valamint a gazdasági fejlődés támogatása is.

A magyar gazdaság növekedése érdekében a Magyar Bankszövetség

a piactorzító kamatstop fokozatos kivezetésének elindítását tartja egyedül megfelelő szakmai megoldásnak

– hangsúlyozta Sütő Ágnes.

Erről folyamatosan zajlanak a tárgyalások, hiszen a kormány tisztában van a bankszövetség álláspontjával – közölte a szervezet főtitkárhelyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×