eur:
394.92
usd:
367.45
bux:
71454.52
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay.com

Baldauf Csaba: pünkösd elmarad húsvéttól, 2022 pedig 2021-től

Akár az utolsó pillanatban is javulhatnak a pünkösdi, de akár a nyári szállásfoglalási adatok is, mert soha nem látott mértékben nőtt az ultrarövid foglalások száma – mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Egy hajszállal gyengébbnek néz ki a pünkösdi hosszú hétvége, mint a húsvéti Baldauf Csaba szerint. Mint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke érdeklődésünkre elmondta, Hévízen és környékén, illetve a Balatonon a jelenlegi információik szerint 80-90 százalék közé várják a szállodai kihasználtságot. Az elnök úgy véli, ez is jó adat, de jelentősen megnőtt ultrarövid távú foglalások aránya, ráadásul az időjárás is kedvezőnek ígérkezik.

"Még az is elképzelhető, hogy a következő 3-4 napban sok rövidtávú foglalás érkezik. Ebben az esetben 90 százalék fölé is mehetünk, de az elmúlt évek tapasztalata az volt, ha pünkösd júniusra esik és nagyon közel van a nyári nagy szabadsághoz, akkor egy picit visszafogottabb a kereslet, hiszen másfél hónapon belül két jelentősebb kiadást nem minden család tud megengedni magának" – mondta Baldauf Csaba.

Ma már napi szinten fordul elő a szállodákban,

délelőtt telefonál a vendég, és délután 3-kor már érkezik is,

ez korábban nem volt jellemző. "Egy héten belül is jelentős szobaéjszaka-növekedés tud történni, miközben a nyáron továbbra is fontos lenne az, hogy előre tervezzenek és minél előbb foglaljanak, hiszen ez komoly árelőnyt jelenthet a foglalásnál" – javasolta az elnök.

A legfrissebb felmérések még most készülnek, de a szállodák esetében a vendégforgalom várhatóan a tavalyi nyári alatt lesz belföldön, közben viszont külföldi irányba a vendégforgalom jelentősen nőtt: Horvátország felé 2019 volt a rekordév, most úgy tűnik, hogy az idén nyáron közel megduplázódik az utasforgalom.

"Biztos vagyok benne, hogy a kiutazó forgalom jelentősen nőni fog, ennek egy része a belföldi keresletből elképzelhető, hogy hiányzik, de tavaly nyáron tényleg extrém számokat értünk el, sok szálloda 95 százalék fölötti kihasználtsággal működött július-augusztusban. Valamennyivel alacsony kihasználtság mellett, de

magasabb átlagárakkal azért elképzelhető, hogy a tavalyi forgalmat tudjuk hozni"

– mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Vendégből tehát nincs hiány, annál inkább munkaerőből. Egyelőre azt keresik az üzemeltetők, hogy milyen alternatív foglalkoztatási formákkal találnak átmeneti megoldást a problémára, próbálnak bevonni kiegészítő munkaerőt, nyugdíjasokat, diákokat, bérmunkásokat, akár külföldről is.

"Ha nem lesz jelentős kereslet-visszaesés az ősszel, akkor a hazai szállodaipar sem fogja elkerülni azt a fő kérdést, hogy honnan is pótolja a hiányzó munkaerőt, és egyértelmű, hogy nagy valószínűséggel már csak a külföldi munkaerő marad" – mondta Baldauf Csaba, és hozzátette, a felmérésük alapján

a munkavállalók 34 százaléka hagyta el a szállodaipart.

Ennek a pótlásáról kellene folyamatosan gondoskodni, ez szerinte reménytelen kihívás, mert több tízezer munkavállalóra lenne szükség országos szinten ahhoz, hogy a problémákat mérsékelni tudják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×