eur:
394.89
usd:
367.97
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Csődvédelmet kért a Tungsram – nincs még vége

A vállalat közlése szerint épp az a cél, hogy egy kisebb volumenű cég tovább élhessen, a hitelezővel pedig megegyezne.

A Tungsram közleményt juttatott el szerdán az Indexhez, amelyben az áll, hogy a vállalat hitelezője, az Eximbank inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira. Ez azt jelenti, hogy minden beérkező pénz felett már a bank rendelkezne, amit a Tungsram tiszteletben is tart, de mivel a vállalat számára a legfontosabb a kötelességei teljesítése a munkavállalók, a vevők, a beszállítók és a hatóságok felé, csődvédelmet kért.

A csődvédelem alatt a vállalat továbbra is fizetni tudná a bért és az adókat, és végrehajthatná reorganizációját.

A Tungsram hétfőn részlegesen leáll a gyártással – a vállalat célja, hogy kisebb, rugalmasabb, versenyképesebb cégként tovább élhessen.

A Tungsramnak elvileg tehát nincs vége, épp a továbbélését próbálják lehetővé tenni, megegyezve a hitelezővel.

A cég közleménye kitér arra is, hogy az eljárás lefolytatása iránti kérelem bíróságra benyújtását követő munkanapon a vállalat fizetési haladékot - fizetési moratóriumot - kap a tartozásaira. A fizetési moratórium egyebek között a munkabérre és a bérjellegű egyéb juttatásokra - mint a távolléti díj -, a végkielégítésre és az ezeket terhelő adókra, illetve más közterhekre nem vonatkozik, ezeket tehát a csődeljárás alatt is megfizetik.

Arra törekszik a cég, hogy a csődvédelem kezdetétől számított 90 napon belül megegyezzen a hitelezőivel.

A Tungsram április 27-én közölte, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért az év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja. A tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×