eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Az Európai Unió zászlaja tükröződik az Európai Bizottság épületének ablakain Brüsszelben 2020. december 19-én. Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó - vagyis nem egészen két hét múlva lejáró - átmeneti időszak kezdődött el azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Mindeddig azonban nem sikerült megállapodást elérni.
Nyitókép: MTI/AP/Virginia Mayo

Jogállamisági eljárás: „jogászkodós helyzetben vagyunk”

Tovább folyik a jogászkodás – ezt mondta a külpolitikai elemző az Európai Bizottság illetékes biztosának ismételt felvetésére, miszerint aktiválnák a jogállamisági mechanizmust. A folyamat részeként akár pár hónapon belül felfüggeszthetnék az uniós pénzek kifizetését az érintett országoknak.

Napokon vagy legkésőbb heteken belül aktiválhatja a jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság. Legalábbis ezt nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek az unió igazságügyi biztosa. Didier Reynders Magyarországot nem említette, de Lengyelországról azt mondta, azon dolgoznak jelenleg, hogy a lehető legerősebb aktát állítsák össze.

Feledy Botond külpolitikai elemző arra emlékeztetett, az Európai Unió Bírósága alig néhány napja kezdte tárgyalni a jogállamisági rendelettel kapcsolatos magyar és lengyel keresetet. Mint magyarázta, a jogértelmezési vita azon van, hogy a bírósági döntéssel meg kell-e várni a szankciók felfüggesztését, amit az Európai Tanács a nyáron kérvényezett, vagy el lehet-e indítani a megelőző szakaszt, amely során egy informálódó levelet küld az Európai Bizottság az illetékes kormánynak, tehát jelen esetben Varsónak. Mindez a Bizottság szerint nem számít a folyamat megindításának, míg Budapest és Varsó korábban jelezték, hogy bármilyen kezdeti lépést a folyamat megkezdésének és a korábbi ET-alku megsértésének tekintetnek.

„Tehát itt egy jogértelmezési hézagban vagyunk megint,

hogy vajon az említett politikai alku mit fedett le. Úgyhogy ebben a jogászkodós helyzetben vagyunk” – összegezte a szakértő.

Varga Judit igazságügyi miniszter a minap egy lapinterjúban abszurdnak nevezte az Európai Bizottság azon felvetését, hogy már októberben a bírósági döntés előtt induljanak jogállamisági eljárások. Feledy Botond szerinte a Bizottság a levelek kiküldése után hónapokkal juthat el odáig, hogy saját hatáskörben a Európai Tanács vagy a bíróság döntéséig felfüggeszti a tagállami kifizetéseket. Utána viszont a Bizottság már nem dönthet arról, hogy ezt véglegesen elveszik-e, majd csak az Európai Tanács fog tudni határozni egy későbbi pillanatban – tette hozzá a külpolitikai elemző, aki szerint

kicsi az esélye a konkrét intézkedések, így a kifizetések felfüggesztésének,

mivel nagy valószínűséggel már a folyamat elején politikai megállapodás születik az Európai Tanács egyik ülésén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×